7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Φρένο στο ανοδικό σερί με εβδομαδιαίες απώλειες 2,19%

Φρένο στο ανοδικό σερί με εβδομαδιαίες απώλειες 2,19%

Διεκόπη αυτήν την εβδομάδα το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σημειώθηκε η πρώτη καθοδική εβδομάδα μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές, εν συνόλω 24 θετικών στις 33. Η συνεδρίαση της Παρασκευής ολοκληρώθηκε στα χαμηλά ημέρας με απώλειες 1,01% στις 905,55 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες ήταν 2,19%. 

Ωστόσο, καταλύτης σε αυτήν τη βραχυπρόθεσμη πίεση ήταν η προ ημερών ανακοίνωση της FOMC εν είδει επιβεβαίωσης για τις πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών στις ΗΠΑ και η συν αυτώ ανησυχία των επενδυτών για ενδεχόμενο μίνι sell off στις αγορές. 

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης πισωγύρισε μετά τη διάσπαση της περασμένης εβδομάδας των 910 μονάδων, και πλέον βρίσκεται σε αναζήτηση αφενός της επιβεβαίωσης (ή όχι) των 899-901 μονάδων, αφετέρου της συντήρησης των κρίσιμων 880 μονάδων.

Ιδιαίτερα σήμερα, χάθηκε το βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum, χωρίς όμως να υφίσταται λόγος ανησυχίας για κάποια αντιστροφή τάσης. Επιβαρυντικά στοιχεία στο αρνητικό κλίμα που πάει να χτιστεί λόγω της FOMC είναι αφενός ότι το αρνητικό σημερινό κλείσιμο συνέπεσε με το triple witching στα παράγωγα, αφετέρου ότι ο Δείκτης ευρέθη σε μόνιμα αρνητικό έδαφος κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, οι όγκοι ήταν τόσο χαμηλοί (τζίρος 89,4 εκατ. ευρώ στο 36% του μεσοσταθμικού) που δεν εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα.

Άξια μνείας η μεταστροφή του κλίματος στον όμιλο Ideal (-10,95%) με τη μερική αποχώρηση της πλευράς Δαυίδ και την εισφορά σε είδος (μετοχές άλλων εταιριών) των νέων επενδυτών, κάτι που όπως φάνηκε αρχικά, η αγορά δεν εξέλαβε θετικά. Επίσης, στον κλάδο της Πληροφορικής, είδαμε άλλο ένα σημαντικό πακέτο στη μετοχή της Entersoft ύψους 360 χιλιάδων σε τιμή 3,60, ενώ και η μετοχή της Ίλυδας σημείωσε σημαντική πτώση (-11,96%) με μεγάλο όγκο 75 χιλιάδων ευρώ, σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου.

Κατά τα λοιπά, από τους πρωταθλητές σε απόδοση εβδομάδας ήταν η μετοχή της  Epsilon με νέα ιστορικά υψηλα (+12%), ενώ παρουσιάστηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η μετοχή του Τζιρακιάν (+10,87%), εν μέσω μιας ΑΜΚ που ήδη τρέχει με 25% discount (στα 2 ευρώ με 1:1 και το δικαίωμα μόλις στα τελευταία λεπτά να καταγράφει 0.197 ευρώ, με μέση διαπραγμάτευση στα 0,11-0,12).

Από τις δεικτοβαρείς, μόνο 4 διεσώθησαν με θετική εβδομαδιαία απόδοση (Σαράντης, ΔΕΗ, Lamda και Mytilineos), με τον τελευταίο να καταγράφει και την πιο αξιόλογη +3,81%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank υπεραπέδωσε στην πτώση με απώλειες 8,22%, και της Jumbo με 7,98%.

Η εικόνα παραμένει θετική στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Μένει να δούμε κατά πόσο οι ανακοινώσεις στις ΗΠΑ θα ταρακουνήσουν τα πράγματα, δίδοντας ευκαιρίες για επανατοποθετήσεις. Επιλέγουμε τίτλους που αφενός θα διορθώσουν πιο ομαλά, επιδεικνύοντας ώριμη επενδυτική βάση, αφετέρου που ήδη υπεραπέδωσαν αυτό το διάστημα, με τη θεώρηση ότι δεν υπεραπέδωσαν τυχαία, ή αντίστοιχα, ότι αυτές που υποαπέδωσαν είχαν σίγουρα μια καλή δικαιολογία.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.