Έσπασε το «φράγμα» του 1 τρισ. δολαρίων η αξία του bitcoin

Έσπασε το «φράγμα» του 1 τρισ. δολαρίων η αξία του bitcoin

Ασταμάτητη η ανοδική πορεία του bitcoin παρά τις προειδοποιήσεις των αναλυτών για την υψηλή μεταβλητότητα που παρουσιάζει, με το πλέον δημοφιλές κρυπτονόμισμα παγκοσμίως να σπάει σήμερα το «φράγμα» του 1 τρισ. δολαρίων στην κεφαλαιοποίησή του.

Ενδοσυνεδριακά το bitcoin κατέγραψε την υψηλότερη τιμή του μέχρι σήμερα φτάνοντας τα 54.827 δολάρια, και στη συνέχεια υποχώρησε στα 54.725 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 5,64%. Σε επίπεδο εβδομάδας η αύξηση του bitcoin κινείται άνω του 8%, έχοντας ήδη άνοδο 60% μέχρι στιγμής αυτό τον μήνα

.

Τα κέρδη του bitcoin τροφοδοτούνται από ενδείξεις ευρείας αποδοχής του ως μέσο συναλλαγής μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και εταιρειών, όπως η Tesla, η Mastercard και η BNY Mellon.

Επιπλέον ώθηση στην τιμή του σήμερα έδωσαν και οι νέες δηλώσεις του Έλον Μασκ, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για καλύτερο περιουσιακό στοιχείο από τα μετρητά.

Παράλληλα, τα τελευταία καταγεγραμμένα κέρδη του bitcoin αύξησαν την κεφαλαιοποίηση της αγοράς του στα περίπου 1,02 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων κρυπτονομισμάτων CoinMarketCap, με τη συνολική αξία όλων των ψηφιακών νομισμάτων να είναι περίπου 3,6 τρισ. δολάρια πλέον.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές παραμένουν διστακτικοί απέναντι στο υπό χαλαρούς ρυθμιστικούς κανόνες και εξαιρετικά ευμετάβλητο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ελάχιστα για εμπορικούς σκοπούς.

Αναλυτές της JP Morgan επισήμαναν άλλωστε ότι οι τρέχουσες τιμές του bitcoin είναι πολύ υψηλότερες από τις εκτιμήσεις της «εύλογης» αξίας του. Η ευρεία αποδοχή του ως μέσο συναλλαγής αυξάνει τη συσχέτιση του bitcoin με κυκλικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ακολουθούν τις τάσεις της οικονομίας, κάτι που ακολούθως μειώνει τα οφέλη της διαφοροποίησης μέσω κρυπτονομισμάτων, εκτιμούν.

Από την πλευρά τους πάντως, οι υποστηρικτές του bitcoin θεωρούν ότι το κρυπτονόμισμα είναι «ψηφιακός χρυσός» που μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού που προκαλείται από τα μαζικά πακέτα οικονομικής τόνωσης που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, το bitcoin θα χρειαστεί να ενισχυθεί περαιτέρω μακροπρόθεσμα, στα 146.000 δολάρια, ώστε η κεφαλαιοποίησή του στην αγορά να εξισωθεί με τις συνολικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε χρυσό, σύμφωνα με τη JP Morgan.

Σημειώνεται ότι ο κύριος ανταγωνιστής του bitcoin, το ethereum, κατέγραψε επίσης νέο ρεκόρ σήμερα στα 1.952 δολάρια.