Επιστροφή στα κέρδη στο ΧΑ παρά τη διεθνή αμηχανία

Επιστροφή στα κέρδη στο ΧΑ παρά τη διεθνή αμηχανία

Το ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το μούδιασμα από τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κατάφερε να διατηρήσει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα τηρουμένων των αναλογιών. Κάτι που επιβεβαιώνεται υπό το πρίσμα τόσο της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, τουλάχιστον συγκριτικά με πολλές προηγούμενες συνεδριάσεις, όσο και με τη συντήρηση του κρίσιμου επιπέδου των 911 μονάδων στον Γενικό Δείκτη.

Έτσι, αυτός έκλεισε στις 914,77 μονάδες, με ελαφρά κέρδη της τάξης του 0,35% και με τζίρο στα 88 εκατ. ευρώ, λίγο κάτω από το 95% του μεσοσταθμικού.

Το τελευταίο οφείλεται εν μέρει στα μεγάλα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών (36,97 εκατ. ευρώ) με σημαντικότερα αυτά της Ελλάκτωρ (22,37 εκατ.ευρω).

Κατά τα λοιπά, τα πρόσημα ήταν μικτά με 48 ανοδικές και 52 πτωτικές μετοχές (72 αμετάβλητες). Ο Δείκτης άλλαξε 6 φορές πρόσημο μέσα στην ημέρα, καταφέρνοντας τελικά να διασπάσει το επίπεδο των 911 μονάδων, που φάνηκε να χάνει ενδοσυνεδριακά.

Ωστόσο, σήμα εισόδου θα υφίσταται από τις 930 μονάδες και πάνω, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να αυξηθούν ορθά οι πιθανότητες προσέγγισης των 1.040.

Τα μάτια είναι προφανώς στραμμένα στην επόμενη ημέρα της hawkish ανακοινωσης της Fed. Έως τώρα, όλος ο επενδυτικός κόσμος έχει μείνει στάσιμος, με ελαφρές απώλειες στις ΗΠΑ και μέτρια κέρδη στο δολάριο, κάτι που δεν συνάδει με την ένταση της απόκλισης μεταξύ τρέχοντος επιτοκίου αναφοράς και απόδοσης ομολόγων ΗΠΑ.\

Σίγουρα, μια επέκταση των φόβων για άμεση προεξόφληση των μελλοντικών αυξήσεων (ή έστω παύσης της υφιστάμενης επαναγοράς χρέους) θα επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι αντίρροπες δυνάμεις λοιπόν είναι αφενός η εξαιρετική συγκυρία με τις αθρόες εισροές χρήματος και αφετέρου το αρνητικό κλίμα που ενδεχομένως θα επικρατήσει λόγω Fed.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.