Επιφυλακτικότητα και μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικότητα και μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Με πτώση ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ανησυχώντας για μία ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας, την στιγμή που η πλειοψηφία των χωρών της Γηραιάς ηπείρου χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 339,62 μονάδες, με απώλειες 0,42%, ενώ η πλειοψηφία των τομέων έκλεισε με αρνητικά πρόσημα. 

Στους επιμέρους δείκτες, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX διαμορφώθηκε στις 10.824 μονάδες, με πτώση 0,72%, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 4.490 μονάδες.

Οριακή άνοδο κατέγραψε ο δείκτης FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία, κλείνοντας στις 5.939 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 17.381 μονάδες, με πτώση 0,33%.

Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 6.672 μονάδες, με απώλειες 1,62%.

«Βουτιά» άνω του 6% σημείωσε η μετοχή της EasyJet, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να υποβάλει σε καραντίνα 14 ημερών όσων ταξιδιώτες φτάνουν στην χώρα από το εξωτερικό, ενώ απώλειες 6,2% σημείωσε και η μετοχή της βρετανικής εταιρείας Micro Focus, ενλω η μετοχή της Centrica κατέγραψε απώλειες 8,8%.

Παράλληλα, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το θεωρεί «επιλύσιμο», όπως αναφέρουν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε σύσκεψη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Μέρκελ είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να επιχειρηματολογήσει και να δώσει εξηγήσεις για το QE. 

Στη συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως είναι κατανοητό ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να αμφισβητούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.