Α. Μέρκελ: Μπορεί να επιλυθεί το θέμα με την ΕΚΤ για το QE

Α. Μέρκελ: Μπορεί να επιλυθεί το θέμα με την ΕΚΤ για το QE

Ως «επιλύσιμο» θεωρεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη συνταγματικότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις ενστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. 

Όπως αναφέρουν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε σύσκεψη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Μέρκελ είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να επιχειρηματολογήσει και να δώσει εξηγήσεις για το QE. 

Στη συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως είναι κατανοητό ότι η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να αμφισβητούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Μέρκελ έκανε λόγο για «σοφή» απάντηση στην απόφαση των Γερμανών δικαστών, κάτι που είναι μείζονος σημασίας, ενώ εξέφρασε ανησυχίες που κάποιες χώρες της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, χαιρέτισαν την απόφαση. 

Το Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα έδωσε στην ΕΚΤ διορία τριών μηνών για να αποδείξει πως δεν υπερέβη τις εξουσίες της, όταν αγόραζε έως 2 τρισ. ευρώ κρατικό χρέος την τελευταία πενταετία και ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ήταν αναγκαίο, αλλιώς πρέπει να εξέλθει από αυτό και να πουλήσει τα ομόλογα αξίας 533,9 δισ. που κατέχει.

Kay Nietfeld/pool via AP