7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Επιχείρηση ανάκαμψης στις ευρωαγορές μετά το sell off

Επιχείρηση ανάκαμψης στις ευρωαγορές μετά το sell off

Με θετικά πρόσημα και άνοδο που ξεπερνά το 1% κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μία ημέρα μετά το μεγάλο sell off που πυροδότησε η κατάρρευση της μετοχής του γίγαντα του κινεζικού real estate Evergrande, με τα βλέμματα των επενδυτών να στρέφονται πλέον στη διήμερη συνεδρίαση της Fed και τη μετοχή της Universal Music Group να «βρυχάται» στο ντεμπούτο της με άλμα που ξεπερνά το 35%.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με άνοδο 1,07% και βρίσκεται στις 459 μονάδες, με όλους του κλάδους τους να εμφανίζουν θετικό πρόσημο πλην των υγειονομικών εταιρειών.

Στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ανακάμπτει από τα χαμηλά σχεδόν δύο μηνών που βρέθηκε χτες, με άνοδο 1,4% στις 15.340 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,45% και βρίσκεται στις 6.558 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE που διαπραγματεύεται στις 6.980 μονάδες με άνοδο περίπου 1,1%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,35% κινούμενος στις μονάδες 25.384 μονάδες, όπως και ο ΙΒΕΧ 35 στην Ισπανία που ενισχύεται κατά 1,24% και διαπραγματεύεται στις 8.762 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και τα futures της αμερικανικής αγοράς δείχνουν ανοδικές τάσεις, με τη νευρικότητα γύρω από την υπόθεση του μεγαλύτερου κτηματομεσίτη παγκοσμίως της Evergrande και το ενδεχόμενο ντόμινο που θα φέρει τυχόν χρεοκοπία της να δείχνει πως υποχωρεί γενικότερα.

«Οι ανησυχίες για την Evergrande παραμένουν, αλλά προς το παρόν φαίνεται να υιοθετείται μια τακτική αναμονής», αναφέρει ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην CMC Markets.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεδομένων των κινδύνων που απορρέουν από τα γεγονότα στην Κίνα, μεγαλύτερο ερώτημα καθίσταται το εάν η Fed θα υιοθετήσει αύριο μια λιγότερο επιθετική (hawkish) στάση προκειμένου να αγοράσει λίγο χρόνο ωσότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη ξεκινά σήμερα την προγραμματισμένη διήμερη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου, κατά την οποία αναμένεται να αποφασίσει τον οδικό χάρτη της μείωσης του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων της, το λεγόμενο tapering, με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό, τον επίμονα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και φόβους ότι η οικονομία της χώρας θα κινηθεί κατώτερα των εκτιμήσεων.

Κατά τα άλλα, στα επιχειρηματικά νέα της ημέρας, η βρετανική National Express σημειώνει άνοδο 4% αφότου ο ανταγωνιστής της Stagecoach Group δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για πιθανή εξαγορά της. Αντίστοιχα, οι μετοχές της Stagecoach πραγματοποιούν άλμα 17%.

Την ίδια ώρα, η Universal Music Group, η μουσική εταιρεία στην οποία έχουν συμβόλαιο καλλιτέχνες όπως η Lady Gaga, ο The Weeknd και η Τέιλορ Σουίφτ και η οποία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή τους έτους στην Ευρώπη, κάνει το ντεμπούτο της σήμερα στην αγορά του Άμστερνταμ, με τον τίτλο της να σημειώνει θηριώδη άνοδο 35%.

Αντίθετα, οι μετοχές της ιδιοκτήτριάς της Vivendi πραγματοποιούν βουτιά 17%.

Την ίδια ώρα, το γενικά αναβαθμισμένο κλίμα δίνει ώθηση και στις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο, με τις IAG, Carnival Corp και InterContinental Hotels Group να ενισχύονται όλες από 2% έως 5%, λαμβάνοντας ώθηση και από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις ΗΠΑ.