Χρυσός: Το στοίχημα των 4.000 δολαρίων/ουγγιά

Χρυσός: Το στοίχημα των 4.000 δολαρίων/ουγγιά

Της Μαίρης Βενέτη

Τo 2011 η Fed εξαγόρασε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους έναντι να αποφευχθεί η ύφεση και να τονώσει την αμερικανική οικονομία. Την ίδια χρονιά, ο χρυσός ξεκινώντας από τα 1.421 δολάρια/ουγγιά, εκτοξεύτηκε μέσα σε 9 μήνες κατά 35% δίνοντας τα ιστορικά υψηλά των 1.922 δολαρίων/ουγγιά για να κλείσει εν τέλει η χρονιά με κέρδη της τάξης του 9%.

Μετά τον διπλό πάτο του 2015 πέριξ των 1.047 δολαρίων /ουγγιά, ξεκίνησε να χτίζει το σημερινό ανοδικό του κανάλι, με στιγμή –σταθμό την ανοδική διάσπαση των 1.376 δολαρίων/ουγγιά που άνοιξε το διάγραμμα για τα 1.550 δολάρια/ουγγιά, επίπεδο που μέχρι στιγμής έχει οριοθετηθεί σαν τα υψηλά του έτους.

Η αισιοδοξία όσον αφορά την ισχυρή πιθανότητα να υπογραφεί η Φάση 1 των εμπορικών συνομιλιών - παρά τα σκωτζέζικα ντους από τις εμπλοκές των εμπορικών συνομιλιών, γεγονός που έχουμε πλέον αρχίσει να το συνηθίζουμε- οδήγησε όλα τα επενδυτικά καταφύγια σε μια μικρή οπισθοχώρηση, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού που διαπραγματεύεται πλέον σε ένα range 1.446-1.477 δολαρίων/ουγγιά, πλησιάζοντας σιγά σιγά την ισχυρή στήριξη του 30αρη στο weekly διάγραμμα, ήτοι το επίπεδο των 1.438 δολαρίων/ουγγιά.

Αν το πάρτυ στις αγορές συνεχιστεί, πιθανότατα να τον δούμε ακόμα και στις αντιστάσεις των 1.418 και 1.376 δολαρίων/ουγγιά, το ουσιαστικό όμως ερώτημα είναι άλλο:

Είναι αυτή η μεγάλη εικόνα για τον χρυσό;

Καθώς έχουμε αναφερθεί πολλάκις στις αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες σήμερα θα ασχοληθούμε με την αγορά των παραγώγων, όπου πολλές φορές γίνονται τα πιο περίεργα και ρηξικέλευθα στοιχήματα, τα οποία όμως ενίοτε αποκαλύπτουν ότι κάποιοι «παίκτες» είναι τελικά κάτι περισσότερο από αιθεροβάμμονες.

Θα αναδειχθεί άραγε ως ένα στοίχημα «μπροστά από την εποχή του» αυτό που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Νέα Υόρκη;

Στοιχήματα ύψους 1,75 εκατ. δολαρίων έλαβαν χώρα με διακύβευμα τον τριπλασιασμό ή όχι της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Πιο συγκεκριμένα, άλλαξαν χέρια 5.000 τεμάχια option –δικαιώματα προαίρεσης- χρυσού που δίνουν στους κατόχους το δικαίωμα να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά τον Ιούνιο του 2021.

Ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια για το συγκεκριμένο στοίχημα ήταν αυτό του επικεφαλής συναλλαγών επί παράγωγων μετάλλων στην BMO Capital Markets, Tai Wong: «Είναι σαν μία ασφάλιση ζωής 18 μηνών. Πώς θα μοιάζει ο κόσμος αν ο χρυσός βρεθεί στα 4.000 δολάρια! Προφανώς κάποιοι ελπίζουν σε μια γρήγορη βίαιη κίνηση».

Η τιμή του χρυσού καταγράφει φέτος κέρδη 13,4%, παραμένει ωστόσο 24,5% χαμηλότερα από το υψηλό όλων των εποχών. Τα συμβόλαια του Ιουνίου 2021 -που είναι και η ημερομηνία λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης που αγοράστηκαν την Τετάρτη- διαμορφώθηκαν στα 1.494,40 δολάρια/ουγγιά και θα πρέπει να τριπλασιαστούν πριν από τη λήξη τους, προκειμένου να επιτευχθεί το strike των call options που πουλήθηκαν.

Με όλους τους παράγοντες ασυνέχειας να παραμένουν ενεργοί στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό γίγνεσθαι- Brexit, εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτική και πολιτική αστάθεια κ.α - το μέγεθος του παγκόσμιου χρέους να έχει αγγίξει τα 255 τρισεκατομμύρια δολάρια ξεπερνώντας το 330% του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς το τελευταίο σφυροκοπείται από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν να ντοπάρουν το σύστημα οδηγώντας περίπου το ? του χρέους που έχει εκδοθεί από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο- ήτοι 15 τρισεκατομμύρια δολάρια- να τελεί σήμερα υπό διαπραγμάτευση με αρνητικές αποδόσεις, εσείς τι πιθανότητες θα δίνατε σε αυτό το ρηξικέλευθο στοίχημα;

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.