Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίες απώλειες 1,56% στη σκιά της ουκρανικής κρίσης

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίες απώλειες 1,56% στη σκιά της ουκρανικής κρίσης

Η στάση αναμονής ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην Ουκρανία, αλλά και να δείχνουν πως δεν θέλουν να «εμπλακούν» σε συναλλαγές ενόψει Σαββατοκύριακου. Ο τζίρος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν καθηλωμένος σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ οι δείκτες είχαν ήπια διακύμανση.

Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας δείχνει να δημιουργεί ανησυχίες, αλλά αυτό που αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι πως δεν δημιουργείται πανικός και δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα της αγοράς.

Οι 950 μονάδες συγκράτησαν τις πιέσεις ενώ και οι 960 μονάδες στο ξεκίνημα αποτέλεσαν την αντίσταση και έβαλαν φρένο στους αγοραστές. Μέσα σε αυτές τις 10 μονάδες κινήθηκε η συνεδρίαση χωρίς ιδιαίτερους πρωταγωνιστές, λόγω του χαμηλού όγκου συναλλαγών.

Μεταξύ των μετοχών που ξεχώρισαν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία είχε από το ξεκίνημα μέχρι και το τέλος αγοραστές, αλλά και οι μικρότερες του κλάδου των «μετάλλων» οι οποίες κινήθηκαν και αυτές ανοδικά.

Οι τραπεζικές μετοχές είχαν μικτή εικόνα και με ήπιες διακυμάνσεις κινήθηκαν τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά. Προς το τέλος της συνεδρίασης κινήθηκε υψηλότερα η Eurobank, η Πειραιώς και η ο ΟΠΑΠ βοηθώντας την αγορά να κλείσει με οριακή άνοδο.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 955,93 μονάδες με άνοδο μόλις 0,06% και τζίρο 48,3 εκατ. ευρώ με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές να ανέρχονται στα 6 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έχασε 1,56%.

Ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακές απώλειες 0,16%, αν και η Πειραιώς είχε άνοδο 1,03% και η Eurobank 0,44%, με την τελευταία να κλείνει χαμηλότερα από την τιμή που είχε πριν τις τελικές δημοπρασίες. Οι πιέσεις σε Alpha Bank (-1,43%) και Εθνική (-0,8%) έδωσαν το αρνητικό πρόσημο στον τραπεζικό δείκτη, ενώ οριακά χαμηλότερα κατά 0,02% έκλεισε ο FTSE 25.

Οι μετοχές του ομίλου Viohalco είχαν καλή πορεία με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ενισχύεται κατά 4,89%, τη Cenergy κατά 3,59% και να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά και τη Viohalco να ενισχύεται 1,85%.

Καλή άνοδο 1,18% είχε ΟΠΑΠ μετά και τη συναλλαγή που ανακοινώθηκε και το premium που είχε.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η ΔΕΗ δέχθηκε πίεση και έκλεισε με απώλειες 1,43%.

Εκτός FTSE 25, ξεχώρισε ο ΟΛΘ με την τέταρτη ανοδική συνεδρίαση και άνοδο 5,73% αλλά και η ΕΧΑΕ με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Από τις πιο μικρές η Κορδέλλου (+8,93%) η οποία έχει άνοδο 35% από την αρχή του έτους.