Χρηματιστήριο Αθηνών: Σπινιάρει στον πάγο του χαμηλού τζίρου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σπινιάρει στον πάγο του χαμηλού τζίρου

Παρά τις κατά βάση πτωτικές τάσεις διεθνώς σήμερα ο Γενικός Δείκτης στην αγορά της Αθήνας έπειτα από 14 εναλλαγές προσήμου έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 906,57 μονάδες έχοντας πρωταγωνίστρια την ΔΕΗ, αν και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και το στενό εύρος διακύμανσης πρωταγωνίστησαν για ακόμα μία συνεδρίαση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πιθανότητες να προσεγγιστούν οι 940 μονάδες είναι ακόμα μεγάλες.

Οι 5,5 μονάδες διαφορά από το χαμηλό (-0,05%) στο υψηλό ημέρας (+0,56%) συνηγορούν στην εικόνα μιας αγοράς που διστάζει να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση. Συνυπολογίζοντας τα μικτά πρόσημα (50 ανοδικές και 57 καθοδικές, με 10 από αυτές να είναι του 25άρη), θα περίμενε κανείς ότι διανύουμε μια ατασική φάση.

Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά θα επισημάνει ότι αφενός το momentum είναι θετικό, αφετέρου η εικόνα στο ταμπλό για την πλειοψηφία των μετοχών είναι πολύ αισιόδοξη.

Η στήριξη στην περιοχή των 889-901 μονάδων, που οριοθετεί την εν λόγω κίνηση, κράτησε καθαρά, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης υποστηρίζοντας τις αγοραστικές τους θέσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δείκτης κοιτάει την περιοχή των 940 μονάδων, με το γενικότερο κλίμα διεθνώς να βοηθά. Οι Αμερικανοί έχουν βαλθεί να επανέλθουν σε επιθετική τάση, έχοντας ήδη μπει σε περιοχή νέων υψηλών με τα εταιρικά αποτελέσματα να διατηρούν το τέμπο.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τους όρους της ΑΜΚ της ΔΕΗ που αφορά σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, με τη μετοχή της Επιχείρησης να ενισχύεται κατά +3,41% σήμερα για να κλείσει στα 9,39 ευρώ.

Παράλληλα, η εισροή κεφαλαίων συνεχίζεται, αυτή τη φορά από το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς και έτσι συντηρείται η χαμηλή ρευστότητα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι μετοχές της πληροφορικής τιμούν τα αγοραστικά τους σήματα ακόμα και μετά από τέτοιο ισχυρό ράλι, με τις μετοχές της Infoquest και ΒΥΤΕ να καταγράφουν και νέα ιστορικά υψηλά. Επιπλεόν, οι τράπεζες συνέχισαν την πολύ ανθεκτική συμπεριφορά τους, συνεπικουρώντας στο ανοδικό σενάριο.

Παραμένουμε να κοιτάμε με αισιοδοξία την αγορά μας, η οποία έχει δύο πρόσωπα, αυτό των "κερδισμένων" μετοχών που υπεραποδίδουν και χαρίζουν χαμόγελα και αυτό των "χαμένων", που έχουν εγκλωβίσει επενδυτές στο παραμύθι του "θα τρέξουν πιο γρήγορα και θα προλάβουν".

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.