8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι αγοραστές και πάλι στο τιμόνι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι αγοραστές και πάλι στο τιμόνι

Με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα 62,7 εκατ. ευρώ, το ΧΑ αντέδρασε σε συνέχεια της έντονης μεταβλητότητας που επικρατεί παγκοσμίως μετά την εμφάνιση της Όμικρον, κλείνοντας με κέρδη της τάξεως του 1,10% στις 877,24 μονάδες.

Έτσι, κινούμενος ακόμα σε αρνητικό έδαφος, ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε την περιοχή αντιστάσεων στις 883-885 μονάδες, έχοντας ήδη αρχίσει να καλύπτει μέρος από τις βίαιες απώλειες της Παρασκευής.

Η διάχυση της ρευστότητας ήταν ικανοποιητική, καθώς από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 19 έκλεισαν ανοδικές, ενώ και από το σύνολο του ταμπλό, 84 έκλεισαν ανοδικές έναντι 36 πτωτικών και 46 αμετάβλητων.

Το καλό κλίμα προήλθε αφενός από την αγοραστική ανυπομονησία, αφετέρου από τη γενική εικόνα στις διεθνείς αγορές, με την Ασία να κλείνει τα χαράματα σε θετικό έδαφος και τα ΣΜΕ των ΗΠΑ επίσης να διατηρούν ανοδικό προφίλ.

Η μετοχή της ΕΤΕ, όντας τόσον καιρό ανοδική και από τις μόνες στο ταμπλό που αντιστάθηκαν στις ρευστοποιήσεις, πήρε τα ηνία τόσο από πλευράς προσήμου (+2,20%) όσο και από πλευράς τζίρου, καθώς απορρόφησε 7,95 εκατ. ευρώ, ήτοι το 12,7% του συνολικού ημερήσιου.

Εντύπωση προκάλεσε η έντονη άνοδος των σχημάτων mezz, με την Phoenix Vega στο +18.83% να ξεφεύγει αισθητά από την τιμή εισόδου στα 5 λεπτά του ευρώ, και την Cairomezz στο +7,83%, έχοντας όπως έχουμε δει διασπάσει προ εβδομάδων την πολύμηνη συσσώρευσή της.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε σταμάτησε δύο φορές στις 878 μονάδες προϊδεάζοντας για τη σημασία του σημείου βραχυπρόθεσμα, ενώ αντίστοιχη εικόνα είχε και ο τραπεζικός δείκτης στις 565 μονάδες.

ΓΔ

ΔΤΡ

Πλέον, είναι φανερό ότι η πορεία των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών καταλύει και τη δική μας ψυχολογία. Οι ΗΠΑ πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία για την αύξηση των επιτοκίων τους, καθώς η Fed δια στόματος Πάουελ εγκαταλείπει την υπόθεση της αυτοδιόρθωσης του πληθωρισμού, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της «μεγάλης διόρθωσης» που ποτέ δεν έρχεται όσο και αν ακούγεται.

Και όσο αναμένουμε τα τελικά συμπεράσματα της ιατρικής κοινότητας σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας μορφής κορονοϊού, τόσο η ευαισθησία των αγορών σε οποιαδήποτε εξέλιξη είναι πολύ μεγάλη, διαμορφώνοντας έτσι την υψηλότατη μεταβλητότητα της περιόδου.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.