8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μερικοί το προτιμούν καυτό...

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μερικοί το προτιμούν καυτό...

Οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό στον χώρο της οικονομίας και της πολιτικής, με τον εμβολιαστικό ρυθμό να έχει βρει το βήμα του, την άρση των περιοριστικών μέτρων να κυριαρχεί στην ψυχολογία των Ελλήνων και τα «στοιχήματα» για την επόμενη ημέρα και στο υγειονομικό, αλλά και στο οικονομικό πεδίο, να είναι στην πρώτη γραμμή.

Οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου Delphi Economic Forum ολοκληρώθηκαν με πραγματικά σημαντικές παρουσίες και διαδικτυακά και με φυσική παρουσία, με τους περισσοτέρους συνδαιτημόνες να συνηγορούν στην μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται στην Ελλάδα στη μετα-πανδημική εποχή. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited Πρεμ Γουάτσα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λίγα μόνο από τα μεγάλα ξένα ονόματα που παρέλασαν από τις εργασίες εκφράζοντας τις θέσεις τους και τους προβληματισμούς τους για την επόμενη ημέρα αλλά και την αισιοδοξία τους για το μέλλον της Ελλάδας.

Δεν μπορεί κανείς να μη δώσει προσοχή στα λεγόμενα του Πρεμ Γουάτσα, καθώς ο Ινδο-Καναδός μεγαλοεπενδυτής δραστηριοποιείται στη χώρα μας και γνωρίζει καλύτερα από πολλούς, εγγενείς αδυναμίες αλλά και φιλόδοξες προοπτικές που δρομολογούνται. Εκτίμησε ότι με το άνοιγμα, η Ελλάδα θα τα πάει πολύ καλά, ενώ για το επόμενο διάστημα προέβλεψε ότι όσο η οικονομία ανακάμπτει, τα κέρδη των εταιρειών θα ανακάμπτουν, το ίδιο και οι μετοχές τους, ενώ έκανε και την εξής παρατήρηση: Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ μείωνε τη φορολογία των επιχειρήσεων, αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότεροι είναι το φτωχότερο 10% και αυτό δείχνει ότι η οικονομία λειτουργεί. Θύμισε δε ότι το 2018 η Ελλάδα δεν είχε καμία πρόσβαση στις αγορές και τώρα δανείζεται με ελάχιστα επιτόκια και αυτή, όπως είπε, «είναι μία σημαντική αλλαγή για την Ελλάδα».

Αναφέρθηκε στο φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές και στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Παρ όλα αυτά, οι επενδυτές βρίσκονται σε διελκυστίνδα απόψεων όσον αφορά τη μετέπειτα πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς που αποτυπώνει τις μελλοντικές εξελίξεις αλλά και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα μετά το σοκ της πανδημίας, που οδήγησε το 2020 σε κατάρρευση αποτιμήσεων. Από τη μία διαφαίνεται μια κόπωση σε μερικές δεικτοβαρείς μετοχές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινείται πέριξ των 900 μονάδων χωρίς να απομακρύνεται, από την άλλη πολλοί θεωρούν ότι η πληθώρα επιχειρηματικών εξελίξεων που συντελείται, απλά προετοιμάζει το έδαφος για νέα δυναμική ανοδική κίνηση θυμίζοντας τη θρυλική ταινία του 1959 του Μπίλλυ Ουάιλντερ «Μερικοί το προτιμούν καυτό».

Η JP Morgan θεωρεί ότι σε όρους P/E η ελληνική αγορά είναι ακριβή σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αλλά από την άλλη εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών των εταιρειών θα κινηθεί φέτος στο +27,9%.

Στη σχέση κεφαλαιοποίησης /ΑΕΠ η ελληνική αγορά βρίσκεται στο ..υπερβολικά χαμηλό 35% και οι αισιόδοξοι αναλυτές προβλέπουν διεθνώς μια σημαντική τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης στη μετα-Covid εποχή και σπεύδουν από τώρα, μέσα από επιθετικές κινήσεις να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν. Μια ματιά στην εικόνα του α΄τριμήνου στις εισηγμένες που έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα είναι ενθαρρυντική, με πολλές ( Τιτάν-JUMBO-Sarantis- Cenergy- Mytilineos- Autohellas) να πιστοποιούν ότι η φετινή χρονιά προδιαγράφεται έντονα αναπτυξιακή. Η ανοδική πορεία και μικρότερων εισηγμένων ( Ικτίνος- Παπουτσάνης-Πετρόπουλος- Πλαίσιο) φαίνεται να έρχεται να επιβεβαιώσει τις προοπτικές αυτές αναμένοντας και το αποτύπωμα του ανοίγματος του τουρισμού βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Η μετεξέλιξη της Ιdeal με την επικείμενη είσοδο της Virtus International Partners στο μετοχικό της κεφάλαιο, ώστε να ενσωματωθούν στην Εισηγμένη οι Εταιρείες ‘Astir Vitogiannis’ και ‘Three Cents, η δημόσια προσφορά ομολόγων της Costamare που αναμένεται να διεξαχθεί στο διάστημα 19 - 21 Μαΐου και η ολοκλήρωση με επιτυχία της έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ «Bridge Financing» εκ μέρους της Ακτωρ, θυγατρικής του Ελλάκτωρα, προσδίδουν στον καταιγιστικό ρυθμό των εξελίξεων μεγαλύτερη δυναμική, καθώς πρόκειται για ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Εν αναμονή και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ αλλά και της Αεροπορίας Αιγαίου.

Είναι ευρέως αποδεκτό, ότι η βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου σε μια κίνηση της γενικότερης χρηματιστηριακής αγοράς είναι μεγάλη, τόσο από άποψη απόδοσης, αλλά και όσον αφορά τη γενικότερη συναλλακτική δραστηριότητα, που θα «ξεκλειδώσει» την αναμενόμενη ανοδική δυναμική πάνω από τις 920 μονάδες. Η ταχύτητα απόκρισης του Τραπεζικού συστήματος στις εξελίξεις στηρίζεται στην υλοποίηση του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2021, με επιπρόσθετο στόχο την επανεκκίνηση των εργασιών του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οπουδήποτε έχει διατηρήσει την παρουσία του.

Το αν και κατά πόσον θα δικαιωθούν οι περισσότερο αισιόδοξοι επενδυτές στο εγγύς διάστημα, θα εξαρτηθεί από την ποιοτική και ποσοτική δυναμική των επενδυτικών πλάνων, που θα επιτρέψουν την αναπτυξιακή εκτίναξη της χώρας, γεγονός που θα προεξοφλήσει η χρηματιστηριακή αγορά.

Stay firm...

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.