ΧΑ: Με ΑΔΜΗΕ, ΜΥΤΙΛ, Aegean, Τιτάν και ΟΠΑΠ κρατάει τις 630 μονάδες

ΧΑ: Με ΑΔΜΗΕ, ΜΥΤΙΛ, Aegean, Τιτάν και ΟΠΑΠ κρατάει τις 630 μονάδες

Συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών που επιβεβαιώνει τη στάση αναμονής από τους ισχυρούς είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να αδυνατεί να βγάλει ουσιαστική αντίδραση αλλαγής επιπέδου, οπότε κρατάει την κομβική περιοχή των 630 μονάδων έχοντας τη συνδρομή μετοχών όπως Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Τιτάν, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Η ελληνική αγορά ακολουθεί παρόμοια πτώση των δύο ισχυρών αγορών του ευρωπαϊκού νότου FTSE MIB στο Μιλάνο και ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη που υποχωρούν ελεγχόμενα, ενώ FTSE 100, DAX και CAC 40 καταγράφουν ήπια κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στις 631 μονάδες με απώλειες 0,37%, σε μια συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων διακυμάνσεων, ενώ στο ξεκίνημα έφτασε έως το υψηλό των 637,23 μονάδων όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 0,57%. Πρόκειται για κίνηση που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά τελευταία στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν έχει δυνάμεις και καταλύτες ώστε να «σπάσει» τη συσσώρευση της περιοχής των 630 – 635 μονάδων.

O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.522 μονάδες με πτώση 0,34% παρ? ότι αρχικά κέρδισε έως 0,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 323 μονάδες με πτώση 1,29%, ενώ στο ξεκίνημα έφτασε έως το +1,24%. Η αξία συναλλαγών σε πολύ περιορισμένα επίπεδα, διαμορφώνεται μόλις στα 17 εκατ. ευρώ, οδεύοντας για μια συνεδρίαση ίσως με νέο αρνητικό ρεκόρ τελευταίων μηνών.

Πλην των μετοχών που προαναφέρθηκαν και στηρίζουν την προσπάθεια διακράτησης των 630 μονάδων, ελεγχόμενου εύρους πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Motor Oil, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζουν οι δύο μετοχές του ομίλου Intracom με τη μητρική στο +4,45% και την Intrakat στο +3,49%, ενώ θετικά κινούνται και οι MIG, Έλτον, Πλαίσιο και Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, πτωτικά διαπραγματεύονται οι Cenergy Holdings, ΟΛΘ, Autohellas, Profile, ΙΑΣΩ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Attica Bank και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς, 41 μετοχές ενισχύονται έναντι 57 που υποχωρούν.

Κεντρικό πρόβλημα που προκαλεί αρρυθμία στην αγορά είναι η αδυναμία εισροής νέων κεφαλαίων στο σύστημα ώστε να υποστηριχτεί κάποια προσπάθεια αντίδρασης. Αντιθέτως, ανακυκλώνονται διαρκώς τα ίδια κεφάλαια, τα οποία – ελλείψει ισχυρού και ευδιάκριτου καταλύτη – αρκούνται σε καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης κινήσεις, μιας έως τριών συνεδριάσεων.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε αυξημένο intraday, όπως χθες που οι τραπεζικές μετοχές έφτασαν να κερδίζουν έως 5,50% ενδοσυνεδριακά, όμως στο φινάλε γύρισαν ακόμη και με απώλειες. Γενικότερα πάντως, πέρα από κάποιες παροδικές εξάρσεις, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το κύριο βαρίδι της αγοράς, δεδομένου ότι καταγράφει τις διπλάσιες απώλειες συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη αλλά και τον FTSE 25 το 7μηνο του 2020 στο Χ.Α.