7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Βουτιά άνω του 10% για το bitcoin μετά την ανάκτηση των λύτρων της Colonial

Βουτιά άνω του 10% για το bitcoin μετά την ανάκτηση των λύτρων της Colonial

Μεγάλες απώλειες που ξεπερνούν το 10% και έχουν οδηγήσει την τιμή του σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων δέχεται το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, στον απόηχο της ανάκτησης περίπου 2,3 εκατ. δολαρίων σε bitcoin που καταβλήθηκαν ως λύτρα από την Colonial Pipeline σε ομάδα χάκερς τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, η «ναυαρχίδα» των κρυπτονομισμάτων υποχωρεί κατά 10,5% σήμερα και διαμορφώνεται στα 32.825 δολάρια, σύμφωνα με το Coindesk, ενώ στο χαμηλό 24 ωρών είχε φτάσει έως και τα 32.211 δολάρια.

Παρόμοια πορεία ακολουθούν και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα, με το Ethereum στα 2.491 δολάρια με απώλειες άνω του 12%, το Cardano στα 1,52 δολ. με -12,78%, το Dogecoin στα 0,325 δολ. με -12,3% και το Stellar στα 0,337 δολ. με -13,1%.

Υπενθυμίζεται ότι η Colonial Pipeline είχε ανακοινώσει ότι πλήρωσε στους χάκερ περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια για να ανακτήσει την πρόσβασή της στα συστήματα λειτουργίας των αγωγών της, έπειτα από διαδικτυακή επίθεση που δέχθηκε και με αποτέλεσμα τη μαζική έλλειψη καυσίμων στους σταθμούς εφοδιασμού της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ.

Ένας δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε την κατάσχεση των 2,3 εκατ. από «τη διεύθυνση κρυπτονομίσματος (bitcoin)» η οποία, σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, βρίσκεται στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας.

Η κατάσχεση ποσού του bitcoin θεωρείται σπάνια, αλλά οι αρχές έχουν ενισχύσει την εμπειρία τους στην ιχνηλάτηση της ροής των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς η καταβολή λύτρων εξελίσσεται σε μία πραγματική απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg o ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda Τζέφρι Χάλεϊ, το γεγονός ότι οι αρχές «έχουν τη δυνατότηα να να εντοπίσουν το θεωρητικά αδύνατο να εντοπιστεί και να το κατάσχουν, δείχνει να υπονομεύει την ελευθεριακή, εκτός κρατικού ελέγχου φυσιογνωμία των κρυπτονομισμάτων», κάτι που πιθανόν έχει οδηγήσει στις σημερινές ρευστοποιήσεις σύμφωνα με τον ίδιο.

Η κακόβουλη ενέργεια αποδόθηκε από το FBI σε μία συμμορία με την ονομασία DarkSide, ενώ προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του δικτύου των αγωγών της Colonial για ημέρες, πυροδοτώντας μία αύξηση στις τιμές των καυσίμων, πανικό στους οδηγούς, αλλά και έλλειψη καυσίμων σε τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ.