Βουτιά 5,7% - Τέλη του μήνα η αποκατάσταση της παραγωγής λέει το Ριάντ

Βουτιά 5,7% - Τέλη του μήνα η αποκατάσταση της παραγωγής λέει το Ριάντ

Τελευταία ενημέρωση 23.20

Μεγάλη πτώση 5,7% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από το εκρηκτικό άλμα που κατέγραψαν χτες στον απόηχο των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, καθώς ο Υπουργός Ενέργειας του βασιλείου δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα για το θέμα ο πρόσφατα διορισθείς υπουργός Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί εφεδρικά αποθέματα για να καλύψει την ζήτηση των πελατών της και ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ανά μέρα μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόσθεσε επίσης ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν θα επηρεάσει την IPO της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ετοιμάζεται για ένα διπλό ΙΡΟ, στο οποίο ελπίζει να πουλήσει μέρος της στους επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας, και στη συνέχεια να διαπραγματεύεται τις μετοχές της διεθνώς, σύμφωνα με πηγές της The Wall Street Journal.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Οκτωβρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του έχοντας υποχωρήσει κατά 5,7% ή 3,56 δολάρια, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,34 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες που κατέγραψε το ευρωπαϊκό αργό Brent, με το δικό του συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου να χάνει 6,5% ή 4,47 δολάρια και να κλείνει στα 64,55 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τα συμβόλαια του πετρελαίου συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με περαιτέρω πτωτική κατεύθυνση, συγκεκριμένα το WTI υποχωρεί κατά 6% και το Brent κατά 7,1%.

Υπενθυμίζεται ότι χτες οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταγράψει ξέφρενο ράλι 14,7%, στον απόηχο του χτυπήματος στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας. Συγκεκριμένα, επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή της παραγωγής, θέτοντας τελικά εκτός ημερήσιας παραγωγής 5,7 εκατ. βαρέλια αργού.

Πάντως οι δηλώσεις του κ. Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν την ανεπίσημη τοποθέτηση που είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα από σαουδάραβες αξιωματούχους στο Reuters, οι οποίοι είχαν αναφέρει υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η παραγωγή θα έχει αποκατασταθεί εντός δύο ή τριών εβδομάδων, αντί των πρώτων εκτιμήσεων που προσδιόριζαν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα σε μήνες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει δε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη αποκατασταθεί σχεδόν στο 70%.