BofA: Εισροές ρεκόρ 58 δισ. δολαρίων σε μετοχές την περασμένη εβδομάδα

BofA: Εισροές ρεκόρ 58 δισ. δολαρίων σε μετοχές την περασμένη εβδομάδα

Κεφάλαια ύψους ρεκόρ 58,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τοποθετήθηκαν σε παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αποσύρονται εν μέρει από κεφάλαια χρηματαγοράς και να περιορίζουν την έκθεσή τους σε ομόλογα, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία ροής κεφαλαίων της Bank of America.

Ειδικότερα, τα χρηματιστήρια παγκοσμίως κινήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε νέα ιστορικά υψηλά, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις προοπτικές ανάκαμψης των οικονομιών να ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα.

Σε αυτό το κλίμα, το αντίστοιχο τμήμα της BofA είδε το ποσοστό τοποθετήσεων πελατών του σε μετοχές να ανέρχεται στο επίπεδο ρεκόρ του 63%, ενώ αντίστοιχα οι τοποθετήσεις σε δημόσιο χρέος υποχώρησαν στο επίσης ιστορικό χαμηλό του 19%.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το μεγαλύτερο μέρος των ροών της περασμένης εβδομάδας κατέληξε σε αμερικανικές μετοχές, οι οποίες είδαν εισροές ρεκόρ κεφαλαίων 36,3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 25,1 δισ. σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης έως την Τετάρτη.

Χαρακτηριστική της παρούσας επενδυτικής τάσης ήταν η «αδυσώπητη» αγορά τίτλων τεχνολογικών κολοσσών, με τα αντίστοιχα μετοχικά κεφάλαια να προσελκύουν 5,4 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας σημαντικά το ρεκόρ εισροών 4,2 δισ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο δείκτης Bull & Bear της BofA βρέθηκε στο 7,7 δηλαδή οριακά πριν το επίπεδο του “extreme bullish”, καταδεικνύοντας τα περιθώρια που ενδεχομένως υπάρχουν ακόμα.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε, η διάθεση για ανάληψη κινδύνου οδήγησε σε εκροές από τα μετρητά και το χρυσό. Συγκεκριμένα τα κεφάλαια χρηματαγοράς έχασαν ποσά ύψους 10,6 δισ. δολαρίων, ενώ ο χρυσός σημείωσε τις πρώτες εκροές του εδώ και δύο μήνες με απώλειες κεφαλαίων 800 εκατ. δολαρίων. Τα ομόλογα πάντως είδαν εισροές 13,1 δισ. δολαρίων.