Bitcoin: Η επιστροφή των θεσμικών αναθερμαίνει τις προσδοκίες για νέο ράλι – Τα όπλα στη μάχη μεταξύ long και short

Bitcoin: Η επιστροφή των θεσμικών αναθερμαίνει τις προσδοκίες για νέο ράλι – Τα όπλα στη μάχη μεταξύ long και short

Οι αγορές των κρυπτονομισμάτων παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξες, με το Bitcoin να σημειώνει άνοδο έως και 16% από την αρχή της εβδομάδας, που πιθανόν πυροδοτήθηκε από είσοδο θεσμικών επενδυτών. Η αγορά έχει υψηλός προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με ορισμένους να εκτιμούν πως θα μπορούσε να επαναλάβει το ράλι των 180% που είδαμε το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι. Υπάρχουν ωστόσο λόγοι για να είμαστε πιο επιφυλακτικοί.

Η ταχύτητα και το μέγεθος των κινήσεων της αγοράς ήταν πραγματικά εκπληκτικά και προκλήθηκαν σαφώς από short squeeze (ρευστοποίηση θέσεων short με μόχλευση). Τα perps του αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου DYDX είχαν θετική χρηματοδότηση σε ακραίες περιπτώσεις έως και πάνω από 100%, ενώ τα κινεζικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είχαν αρνητικά ποσοστά χρηματοδότησης.

Και σίγουρα, ένα μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσεων πραγματοποιήθηκε στα κινεζικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Ταυτόχρονα, υποψιαζόμαστε ότι η ζήτηση από θεσμικούς επενδυτές υπήρξε ο βασικός παράγοντας που οδήγησε την τιμή του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος σε επίπεδο άνω των $55.000. Δύο λόγοι το προτείνουν:

1. Υπήρξε σημαντική αύξηση του CME Bitcoin Futures Open Interest, το οποίο αποτελεί την κύρια οδό θεσμικής έκθεσης στο BTC.

2. Το ασφάλιστρο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης CME ήταν το υψηλότερο μεταξύ των κύριων χρηματιστηρίων. Αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης CME συνήθως συμπιέζονται λόγω των cash-and-carry spread που πραγματοποιούν θεσμικοί παίκτες. Το ασυνήθιστα μεγάλο ασφάλιστρο υποδηλώνει ένα συντριπτικό ποσό άμεσης αγοράς- έναντι θέσεων futures.

Και οι δύο παράγοντες σε συνδυασμό με τον όγκο συναλλαγών μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπήρξε μεγάλη θεσμική αγορά BTC την περασμένη εβδομάδα.

Φυσικά το ερώτημα είναι αν το 4ο τρίμηνο του 2021 θα έχει ανοδική πορεία στο ίδιο μέγεθος με το 4ο τρίμηνο του 2020.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είστε bullish για τις αγορές των κρυπτονομισμάτων και συγκεκριμένα για το Bitcoin: η σταθεροποίηση της κατάστασης με την κινεζική Evergrande, πιθανές επικείμενες εγκρίσεις για ETFs της BTC στις ΗΠΑ, πιο παραδοσιακά επενδυτικά family offices όπως το Soros Fund Management που λαμβάνουν πλέον ανοιχτές τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα, και όχι απλά εκτίθενται σε παράγωγα όπως θέσεις σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ή άλλα blockchain startups.

Ενώ είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε κάποιους λόγους να αμφιβάλλουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί αντίστοιχη άνοδος με πέρυσι:

Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη μόχλευση στην αγορά από πέρυσι. Το Open Interest είναι κάτι παραπάνω από τριπλό. Στην πραγματικότητα, το Open Interest για το BTC φτάνει σε επίπεδα που τείνουν να προηγούνται των sell-offs της αγοράς. Θα αρχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί εάν τα επίπεδα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η αγορά options συνεχίζει να δείχνει νευρικότητα με θέσεις short παρά το ράλι στις αγορές spot. Τα risk reversals μόλις μετατράπηκαν από μια επίμονη αρνητική κλίση σε ουδέτερο, σε αντίθεση με του Ethereum όπου puts παραμένουν πιο ακριβά από ότι τα calls.

Επίσης συνεχίζουμε να παρατηρούμε συναλλαγές μεγάλου όγκου που δηλώνουν bearish διάθεση επενδυτών whales παρά το συνεχιζόμενο ράλι στις αγορές spot.

Βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να δούμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στην τιμή διαπραγμάτευσης του BTC.

Η άποψή μας είναι, πάντως, ότι το BTC εξακολουθεί να είναι ο κινητήριος τίτλος τις επόμενες ημέρες.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.