7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Βήμα σημειωτόν για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με μέτωπο σε συνέχιση της ανόδου

Βήμα σημειωτόν για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με μέτωπο σε συνέχιση της ανόδου

Και μολονότι δεν υπήρξε μήτε κατεύθυνση, μήτε συναλλακτική δραστηριότητα, η γενικότερη εικόνα ήταν αρκετά καλή, τηρουμένων των αναλογιών. Ο Δείκτης συνεχίζει και κοιτάει την περιοχή των 950 μονάδων, και γιατί όχι υψηλότερα, ώστε να καταγράψει και από πλευράς Δείκτη νεότερα από τα προ πανδημίας υψηλά επίπεδα.

Τα πρόσημα ήταν μικτά και παραδόξως ζυγισμένα υπέρ της πτώσης, με 73 καθοδικές έναντι μόλις 44 ανοδικών και 51 αμετάβλητων. Στον Δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, 10 έκλεισαν ανοδικές, με τη συντριπτική πλειοψηφία του τζίρου των 48 εκατ. ευρώ (16,17 εκατ. ευρώ σε πακέτα) να περνάει από 15 μετοχές, με 2 μικρομεσαίες εξ αυτών (ΙΝΤΚΑ και Profile) να πλασάρονται δίπλα στις λοιπές δεικτοβαρείς, και εξαιρώντας αυτήν της Ideal.

Κατά τα λοιπά, οι μετοχές που μας απασχολούν και που ενδέχεται να μας απασχολήσουν άμεσα είναι αυτές της ΔΕΗ, λόγω της διαδικασίας κρισιμότατης διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, και των τραπεζών, τουλάχιστον των τριών εκ των τεσσάρων (ΕΤΕ, Eurobank και Alpha) διότι αφενός έχουν δώσει επιμέρους και επί συνόλω (ΔΤΡ) αγοραστικά σήματα, αφετέρου το συνολικό τους στήσιμο και το τοπικό μάζεμα προδιαθέτει για σημαντική κίνηση.

Ειδική μνεία για τη μετοχή της Ideal, ένα μικρό διαμάντι που παρακολουθήσαμε να αποδίδει τα μέγιστα όλο αυτό το διάστημα. Στο θεατρικό αριστούργημα της ταχύτατης υπερμεγέθυνσης της εταιρείας (αισίως άνω των 110 εκατ. ευρώ, από 38 εκατ. ένα έτος πριν) έπεσε η αυλαία με την ανταλλαγή του 12,6% της εταιρείας, μέσω πακέτων προσυμφωνημένων συναλλαγών σε τίμη 3,20 (!) ευρώ, και σημαντικό premium σε σχέση των 2,88 της δημόσιας πρότασης.

Μια ακόμα μετοχή που δείχνει ότι έχει καλά περιθώρια για τουλάχιστον 15% απόδοση είναι αυτή των ΕΛΠΕ, που δικαιολογεί μεσοπρόθεσμα αποτίμηση στα 7 ευρώ. Επίσης, έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται (αρνητικά) το σήριαλ της Τράπεζας Αττικής, και τη μετοχή της ενδεχομένως να έχει σημαντικό ενδιαφέρον στο εγγύς μέλλον και την επικείμενη ΑΜΚ της.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι παρά την αργία στη Wall Street, οι ευρωαγορές συντήρησαν το μέτρια θετικό κλίμα τους, εν αναμονή ανακοινώσεων της ΕΚΤ τις προσεχείς ημέρες.