Απώλειες για τη στερλίνα εν μέσω βρετανικού αδιεξόδου με την ΕΕ

Η βρετανική λίρα βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο, καθώς οι νέοι κίνδυνοι λόγω Brexit επιδεινώνουν τα προβλήματα μιας αγοράς που εξακολουθεί να ταλανίζεται από το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού.

Η στερλίνα υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου μετά και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Βρετανίας για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ να λέει ότι έχει σημειωθεί «πολύ περιορισμένη πρόοδος».

Ο ομόλογός του στην ΕΕ Μισέλ Μπάρνιε δήλωσε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν εξαιρετικά αποκλίνουσες.

Η στερλίνα υποχώρησε πάνω από 2% αυτή την εβδομάδα στα $1,2150, και κινείται προς τη χειρότερη πτώση εδώ και σχεδόν δύο μήνες. 


 

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού Λονδίνο και Βρυξέλλες που ξεκίνησαν πρόσφατα νέο γύρο συνομιλιών για την μελλοντική μεταξύ τους σχέση συμφωνήσαν για μια ακόμα φορά ότι διαφωνούν.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες σήμερα μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit για την ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον τρίτο γύρο συνομιλιών. 

«Πριν από 3 εβδομάδες, μετά τις τότε διαπραγματεύσεις σας είχα πει ότι ο στόχος ήταν να πετύχουμε πρόοδο παράλληλα σε όλα τα θέματα», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος. «Ακόμα περιμένουμε από τη Βρετανία να δημοσιοποιήσει το κείμενο για τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.