Άκαρπες ξανά οι συνομιλίες ΕΕ - Βρετανίας για την επίτευξη συμφωνίας

Άκαρπες ξανά οι συνομιλίες ΕΕ - Βρετανίας για την επίτευξη συμφωνίας

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού Λονδίνο και Βρυξέλλες που ξεκίνησαν πρόσφατα νέο γύρο συνομιλιών για την μελλοντική μεταξύ τους σχέση συμφωνήσαν για μια ακόμα φορά ότι διαφωνούν.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες σήμερα μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου συνομιλιών, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit για την ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον τρίτο γύρο συνομιλιών. 

«Πριν από 3 εβδομάδες, μετά τις τότε διαπραγματεύσεις σας είχα πει ότι ο στόχος ήταν να πετύχουμε πρόοδο παράλληλα σε όλα τα θέματα», σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος. «Ακόμα περιμένουμε από τη Βρετανία να δημοσιοποιήσει το κείμενο για τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η ομάδα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ενημερώθηκε για τις συνομιλίες του διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος τους ανέφερε ότι η Βρετανία δεν ζητούσε «κάτι ιδιαίτερο, ξεχωριστό ή μοναδικό» στις συνομιλίες, απλώς μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε αιτήματα που μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας ως ανεξάρτητο κράτος, ειδικά όταν η ΕΕ έχει δείξει μέσω των συμφωνιών της με άλλες χώρες όπως ο Καναδάς ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν είναι απαραίτητοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον σε δημοσιογράφους.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών στο τέλος του Απριλίου έληξε με μία διαπίστωση αποτυχίας, αφήνοντας να πλανάται η αβεβαιότητα για την ικανότητα Λονδίνου και Βρυξελλών να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλησε να δεσμευθεί σοβαρά επί σειράς θεμελιωδών θεμάτων», είχε δηλώσει μετά την ολοκλήρωση εκείνου του γύρου ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την διάρκεια αυτής, συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες καλούνται θεωρητικά να αποφασίσουν μέχρι τον Ιούνιο εάν αυτή η μεταβατική περίοδος θα παραταθεί, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συνομιλίες, ή όχι.

Ωστόσο, το Λονδίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της παράτασης, την στιγμή που ο κορονοϊος έχει σημαντικά διαταράξει το πρόγραμμα των συνομιλιών, καθώς και την μορφή τους, αφού διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο σχεδιάγραμμα για πρόοδο σε μία συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα Brexit υπό τους όρους του ΠΟΕ, το 2021.