Αντίδραση 7% μετά το ιστορικό ξεπούλημα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αντίδραση 7% μετά το ιστορικό ξεπούλημα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η μερική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, η αντίδραση των ασιατικών αγορών αλλά και η προσπάθεια αντίδρασης των ευρωπαϊκών δεικτών, δίνει ώθηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο που αντιδρά σήμερα σε ποσοστό περί το 7%, σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους από το χθεσινό, ιστορικών διαστάσεων sell off. 

O Γενικός Δείκτης επανήλθε πάνω από τις 600 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 634 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 6,99%, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ηπιότερο τέμπο έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Ο FTSE 25 που χθες υποχώρησε στις 1.531,91 (-11,87%) σήμερα κάνει προσπάθεια για τις 1.600 μονάδες ευρισκόμενος στις 1.626 μονάδες με κέρδη 6,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που χθες έκλεισε στις 420,25 μονάδες (-16,63%) διαπραγματεύεται στις 478 μονάδες με άνοδο 13,81%. 

Όλες οι μετοχές του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ η αντίδραση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση φτάνει έως το 16%, με τις μετοχές που είχαν πιεστεί περισσότερο χθες να είναι στην κορυφή της αντίδρασης. 

Πιο αναλυτικά, κέρδη άνω του 16% έχει η ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 15% ενισχύονται οι Eurobank, Alpha Bank και Τιτάν, ενώ διψήφια κέρδη έχουν και οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Εθνική και Fourlis. Επίσης, σημαντική άνοδο από 5% έως κοντά στο 10% έχουν μετοχές όπως Πειραιώς, Motor Oil, Viohalco, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ κ.α. 

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη κοντά στο 18% έχει η Attica Bank, ενώ διψήφια άνοδο σημειώνουν μετοχές όπως MIG, Cenergy Holdings, Profile, AVAX και Κέκροπας. Σημαντική άνοδο επίσης καταγράφουν τίτλοι όπως Ικτίνος (χθες έχασε 29,63%, Autohellas, Έλτον, Intracom Holdings, Intrakat, Quest Συμμετοχών, Ολυμπιακή Τεχνική κ.α. 

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η συνεδρίαση, αν θα κρατηθούν τα κέρδη και αν θα «γυρίσουν» επιπλέον θέσεις ώστε να δοθεί ακόμη περισσότερη τάση στην αντίδραση, ή αν η αγορά θα «κρεμάσει», λόγω ευρύτερης αβεβαιότητας. 

Πάντως, η μεταβλητότητα είναι και σήμερα πολύ έντονη, η ψυχολογία εξαιρετικά ευαίσθητη, οπότε πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια, ενώ καταλυτικό ρόλο θα παίξουν και οι ενδείξεις και τα… συμφραζόμενα για τη σημερινή κίνηση της Wall Street, ύστερα από το χθεσινό τρομερό ξεπούλημα όπου ο Dow Jones έχασε πάνω από 2.000 μονάδες, σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις στην ιστορία του. 

Θυμίζουμε πως χθες το ελληνικό χρηματιστήριο είχε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις στην 145χρονη ιστορία του, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 13,39% και τον τραπεζικό να χάνει 16,95%. Έτσι, το Χ.Α. έχασε όλα τα κέρδη από το ράλι του 2019, ενώ μέσα σε μια συνεδρίαση χάθηκαν 5,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης όταν σε όλο το 2019 τα κέρδη σε κεφαλαιοποίηση ήταν λίγο παραπάνω από 16 δισ. ευρώ! 

Παράλληλα, 19 μετοχές του FTSE 25 υποχώρησαν άνω του 10%, με τέσσερις εξ αυτών να χάνουν από 20% έως 26,87%, ενώ 16 τίτλοι του Mid Cap υποχώρησαν από 10% έως 29,94%.