7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση στο ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες

Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας ήλθε με ανοδική αντίδραση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο της ανακοίνωσης της διαδικασίας ΑΜΚ για την Alpha Bank που είχε οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες την Παρασκευή.

Οι ανακοινώσεις της διοίκησης για τη φροντίδα που θα υπάρξει στα συμφέροντα των παλαιών μετόχων φάνηκε να λειτούργησε εξομαλυντικά, αμβλύνοντας τις πιέσεις που εμφανίστηκαν αρχικά στο άκουσμα μιας -ακόμα- υποβολής στη βάσανο της άντλησης κεφαλαίων στον τραπεζικό κλάδο.

Έτσι, με τη μετοχή της Alpha Bank να κλείνει στο ψυχολογικό ορίου του 1 ευρώ (+10,79%), ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,46% (880,26 μονάδες), με την αρωγή και τόσο των λοιπών τραπεζικών μετοχών (ΕΤΕ +4,17%, Πειραιώς +3,22%, Eurobank +6,33%, ΔΤΡ +6,36%) όσο και της πλειοψηφίας των δεικτοβαρών, καθώς από τις 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μονάχα 7 έκλεισαν πτωτικά, 6 εξ αυτών με πρόσημο κάτω του -1%.

Η μεταβλητότητα υπήρξε και πάλι παρούσα, αν και ο Γενικός βρέθηκε μόνιμα σε θετικό έδαφος, καθώς 11 φορές σημειώθηκε μια μεταβολή μισής ποσοστιαίας μονάδας, απόρροια κατά βάση της ενδογενούς μεταβλητότητας αρχικά της Alpha και δευτερευόντως σε όλον τον Τραπεζικό κλάδο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την παρατήρηση ότι από την ούτως ή άλλως υψηλή ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα (97 εκατ. ευρώ), το 69% αφορούσαν σε τραπεζικές μετοχές, εκ των οποίων το 58% σε αυτήν της Alpha. Επίσης, στο κλίμα βοηθά και η επικείμενη ανακατανομή στον MSCI, με τις εισροές στη Eurobank.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υφιστάμενη ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο παρέμεινε ανέπαφη, και η απώλεια των στηρίξεων στις 880 μονάδες του Γενικού Δείκτη οφείλεται καθολικά στην εξέλιξη αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη στάθμιση που έχει στον υπολογισμό. Ο Δείκτης επανήλθε άμεσα στις προαναφερθείσες 880 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 889.

Επομένως, παραμένουμε να αναζητούμε ευκαιρίες εισόδου σε τίτλους που ήδη μας έχουν πείσει τόσο για τη συμπεριφορά τους όσο και για την επενδυτική τους βάση.

Τρεις εξ αυτών που αξίζουν την προσοχή μας είναι αυτός της ΔΕΗ (stop κάτω από 8,45 σε κλείσιμο ημέρας, στόχος η περιοχή των 11 ευρώ και πρώτη στάση τα 9,35), αυτός των ΕΧΑΕ (τίμησε σήμερα την πρώτη στήριξη στα 4.05 με επόμενη 3,95 και στόχο την περιοχή των 5) και αυτός της Performance (πάτησε στα 9,60 που είναι και το stop της, με στόχο τα 11.80).

ΔΕΗ

ΕΧΑΕ

Performance

Τέλος, με αφορμή την αναφορά στην Performance, όλος ο κλάδος τεχνολογίας συνέχισε την άκρως επιθετική του κίνηση. Δίπλα στην εξαιρετική Ideal (+%) -που κινείται με νέα ώθηση από το deal της- και στη Space (+3,49%) που έχει πλέον μπει στο στόχαστρο επενδυτών, προσετέθη η Epsilon (+4,01%) και η Infoquest (+2,4%) και επιβεβαιώνεται πολλάκις η πεποίθηση στις αρχές του έτους ότι ο κλάδος αυτός θα πρωταγωνιστήσει και εντός του 2021 (6μηνη απόδοση ΒΥΤΕ +102,54%, Ideal +163,51%, Ίλυδα +170,48%, Space +90,12%, Epsilon +87,5%, Entersoft +82,2%, Performance +61,63% και Infoquest +44,8%).

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.