Wall Street: Ανοδική αντίδραση παρά το ρεκόρ αύξησης των ανέργων

Ανοδική αντίδραση παρά το ρεκόρ αύξησης των ανέργων

Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες μόνο την τελευταία εβδομάδα 6,6 εκατ. πολίτες κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, ενώ η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να καλπάζει στην χώρα.

Πιο αναλυτικά, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καταρρίπτοντας ακόμα ένα ρεκόρ, μετά τη νέα διεύρυνση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν σε 6,65 εκατ. την περασμένη εβδομάδα από 3,3 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Σε έρευνα του Reuters τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθούν σε 3,5 εκατ. με άλλους να κάνουν λόγο και για 5,25 εκατ. αιτήσεις.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας στην ιστορία τους, με την  παγκόσμια οικονομία παράλληλα να πραγματοποιεί βουτιά, κάτι που αναμένεται να επιτείνει την κατάσταση τους επόμενους μήνες, σημειώνεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, με βάση τα νεότερα αυτά δεδομένα, η αμερικανική οικονομία υφίσταται ένα καταστροφικό χτύπημα εξαιτίας της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο συνολικός αριθμός των αιτημάτων για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 9,93 εκατ. σε διάστημα δύο εβδομάδων ενώ στο ίδιο διάστημα έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες.

Επισημαίνεται επίσης, περισσότεροι από το 80% των Αμερικανών υπόκεινται σε κάποιου είδους περιορισμών στις μετακινήσεις τους, σε σχέση με λιγότερο από το 50% που κυμαινόταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα κρατικά γραφεία ανεργίας να έχουν κατακλυστεί από αιτήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, οι δείκτες αντιδρούν καταγράφοντας κέρδη, με τον βιομηχανικό δείκτης Dow Jones να βρίσκεται στις 21.252 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,48%, ενώ κέρδη 1,45% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 2.506 μονάδες.

Ταυτόχρονα, άνοδο καταγράφει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος διαμορφώνεται στις 7.427 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 0,9%.

Ράλι 30% για το πετρέλαιο μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Για συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για περικοπή 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου τη μέρα έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «εκτοξεύοντας» τις τιμές του αργού κατά 24%.

Σε δήλωσή του στο CNBC, ο Τραμπ έκανε λόγο για 10 εκατ. βαρέλια αλλά ανέφερε ότι η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της τάξης των 15 εκατ. βαρελιών.

Την ίδια στιγμή, ράλι με κέρδη που άγγιξε το 25% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ώθηση που έδωσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα φτάσουν σύντομα σε συμφωνία όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου.

«Είναι πολύ κακό για τη Ρωσία, είναι πολύ κακό για τη Σαουδική Αραβία. Εννοώ πως είναι κακό και για τους δύο. Πιστεύω ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Μαΐου έκλεισε στα 25,32 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας κέρδη 24,67% ή 6,57 δολάρια.

Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου κατέγραψε αύξηση 17,8% ή 4,4 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώθηκε στα 29,14 δολάρια ανά βαρέλι.