Ανησυχία για την αμερικάνικη οικονομία - Σχεδόν 400 μονάδες έχασε ο Dow Jones

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, 23:19
-A +A
Ανησυχία για την αμερικάνικη οικονομία - Σχεδόν 400 μονάδες έχασε ο Dow Jones

Άλλη μια κακή εκκίνηση για την εβδομάδα κατέγραψε η Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες που ξεπέρασαν το 1,2% και τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να χάνει εκ νέου τις 26.000 μονάδες.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους καθώς τους απασχόλησαν όχι μόνο οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες αλλά και οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας.

Μάλιστα, η σημαντική πτώση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου στο 1,63% θορύβησε την αγορά που επιδόθηκε σε ένα ισχυρό sell-off στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και οδήγησε τους δείκτες σε σημαντικές απώλειες. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,49% ή 391 μονάδων και ολοκλήρωσε στις 25.896 μονάδες. Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον S&P 500 να κλείνει στις 2.882 μονάδες με απώλειες 1,23% και τον τεχνολογικό Nasdaq να χάνει 1,2% ή 95,73 μονάδες και να υποχωρεί στις 7.863 μονάδες.

Αφορμή για τις ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας στάθηκε η έκθεση της Goldman Sachs η οποία σημείωνε ότι δεν ελπίζει πλέον σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020.

«Αναμένουμε να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που στοχεύουν τα εναπομείναντα 300 δισ. δολάρια των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα», ανέφερε η τράπεζα.

Οι εξελίξεις στην κρίση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα επέτρεψε να υποχωρήσει η ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου σε χαμηλό δεκαετίας.

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι προγραμματισμένες νέες συνομιλίες για τον Σεπτέμβριο ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθούν.

Στο μεταξύ, στα ραντάρ των επενδυτών βρέθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ που έχουν ξεκινήσει από τις 9 Ιουνίου με αφορμή συγκεκριμένο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, γεγονός που προκάλεσε την ακύρωση τουλάχιστον 100 διεθνών πτήσεων. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 25/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα