Amazon και Facebook θέλουν να φτιάξουν το νέο δολάριο

Amazon και Facebook θέλουν να φτιάξουν το νέο δολάριο

Ο κόσμος του χρήματος αλλάζει και οι τεχνολογικοί κολοσσοί του πλανήτη δεν μπορούν να μείνουν εκτός παιχνιδιού. Η Amazon φημολογείται πως ετοιμάζεται να λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα, με σκοπό να γίνει το κυρίαρχο μέσο πληρωμών στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα crypto, η Amazon των 300 εκατομμυρίων πελατών έxoυν τη δύναμη να τα καταφέρουν.

Η φήμη που κυκλοφορεί και θέλει την Amazon να σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα μέσα στο 2022 δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Διότι αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη καθώς ο μεγαλύτερος διαδικτυακός retailer του κόσμου έχει ήδη το δικό του ψηφιακό νόμισμα, το Amazon Coin, το οποίο ωστόσο χρησιμοποιείται μόνο στην εφαρμογή της Amazon για την αγορά παιχνιδιών και άλλων εφαρμογών.

Επίσης, η Amazon διαθέτει την υπηρεσία «Amazon Managed Blockchain» που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ιδιωτικά δίκτυα, χρησιμοποιώντας τα δημοφιλή δίκτυα ανοικτού κώδικα Hyperledger Fabric και Ethereum.

Το νέο κρυπτονόμισμα που ενδεχομένως λανσάρει η Amazon θα μοιάζει με το Bitcoin, υπό την έννοια ότι θα μπορούν οι χρήστες να επενδύουν σε αυτό, να το αγοράζουν και να το ανταλλάζουν στα διάφορα ανταλλακτήρια. Όμως η Amazon δεν έχει ανάγκη να δημιουργήσει ένα ακόμη altcoin, μία… απομίμηση του bitcoin που απλώς θα έχει καλύτερα χαρακτηριστικά.

Ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν οι φήμες μέσα στο 2021, είναι δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα.

Αυτό που θέλουν στην ουσία να κάνουν οι επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών, όπως ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, είναι να δημιουργήσουν το «δολάριο» του μέλλοντος. Ένα token που θα αποτελεί το αποθεματικό νόμισμα του διαδικτύου και θα είναι ευρέως αποδεκτό σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Το νόμισμα που θα κυριαρχήσει έναντι των άλλων crypto, ως μέσο πληρωμών και συναλλαγών.

Η «εισβολή» της Amazon στην αγορά των crypto θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες εταιρείες από διάφορους κλάδους να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά νομίσματα για να ενισχύσουν το engagement με τους πελάτες τους. Κάτι ανάλογο θέλει να πετύχει και η Facebook για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Metaverse, προσφέροντας στους χρήστες του εικονικού σύμπαντος ένα αξιόπιστο μέσο πληρωμών, του οποίου φυσικά θα έχει τον έλεγχο.

Με βάση το σχέδιο των γιγάντων του διαδικτύου, το «δολάριο» που θα κάνει πιο εύκολες τις αγορές μέσω Amazon, των προϊόντων της Apple ή στο εικονικό σύμπαν του Meta, θα το θέλουν όλοι. Η Amazon μετράει σήμερα πάνω από 300 εκατομμύρια πελάτες και πουλάει πάνω από 12 εκατομμύρια προϊόντα, κυριαρχώντας στις ηλεκτρονικές πωλήσεις παγκοσμίως. Η Facebook, από την πλευρά της, μετράει πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ενώ οι χρήστες των υπηρεσιών της Apple αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια.

Πρόσφατα, ο Τιμ Κουκ της Apple, δήλωσε ότι προφανώς και ασχολείται με την αγορά των κρυπτονομισμάτων, ωστόσο η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του κόσμου δεν έχει άμεσα σχέδια που σχετίζονται με τα crypto. Η Apple διαθέτει την υπηρεσία Apple Pay, οι χρήστες της οποίας μπορούν να στέλνουν χρήματα με iMessage, και το Apple Wallet για mobile πληρωμές. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που η Apple θα θελήσει να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο πληρωμών, μία διαφορετική ψηφιακή τράπεζα ή ένα Apple token.