Τι γνωρίζουμε για το λανσάρισμα του Arbitrum
Shutterstock
Shutterstock
Κρυπτονομίσματα

Τι γνωρίζουμε για το λανσάρισμα του Arbitrum

Αναμφίβολα η διανομή και επίσημη κυκλοφορία του $ARB, του κρυπτονομίσματος του δικτύου Arbitrum ήταν από τις πιο αναμενόμενες στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Ένα μέρος του κρυπτονομίσματος που τέθηκε σε κυκλοφορία διανεμήθηκε μέσα airdrop προς τους χρήστες και τους προγραμματιστές του δικτύου, και σηματοδοτεί την προσπάθεια της αποκέντρωσης του δικτύου. Πριν από την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος, το layer-2 δίκτυο βρισκόταν υπό τη διαχείριση της Offchain Labs, τον προγραμματιστή πίσω από το πρωτόκολλο.

Το Arbitrum είναι ένα δίκτυο δεύτερου επιπέδου που λειτουργεί πάνω στο Ethereum. Τα δίκτυα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη συμφόρηση και τις τιμές των τελών συναλλαγών στο δίκτυο Ethereum. Αντί να εκτελείται μια συναλλαγή στο Ethereum, η συναλλαγή αποστέλλεται στο Arbitrum, του οποίου η χωρητικότητα συναλλαγών είναι επτά έως 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ethereum. Μετά την αναβάθμιση Nitro της Arbitrum, σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών στο δίκτυο, ξεπερνώντας πρόσφατα το Ethereum στον αριθμό καθημερινών συναλλαγών.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια κλειδωμένα σε πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας στο Arbitrum σε σύγκριση με το 1 δισεκατομμύριο δολάρια του Optimism, που θεωρείται ο βασικός ανταγωνιστής. Η πλατφόρμα αποκεντρωμένων παραγώγων GMX και το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Uniswap έχουν τη μεγαλύτερη αξία κλειδωμένων κεφαλαίων. Τα dapps Aave και Curve έχουν επίσης κυκλοφορήσει στο δίκτυο, μεταξύ άλλων δημοφιλών εφαρμογών της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Οι κάτοχοι του κρυπτονομίσματος ARB θα μπορούν να ψηφίσουν μέσω αποκεντρωμένης διακυβέρνησης για όλες τις πτυχές του πρωτοκόλλου, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων, της πληθωριστικής πολιτικής των κρυπτονομισμάτων, καθώς και των επιχορηγήσεων που διανέμονται από το δίκτυο.

Όπως ήταν αναμενόμενο το κρυπτονόμισμα δέχτηκε ισχυρή πίεση από τους πωλητές και η τιμή μειώθηκε από πάνω από 10,29 $ σε χαμηλά $1.

Στο ανταλλακτήριο ByBit, το κρυπτονόμισμα άρχισε να διαπραγματεύεται για 7,50 $, αλλά έπεσε στα 1,50 $ μέσα σε λίγα λεπτά.  Μόνο ένα πορτοφόλι πούλησε με επιτυχία το κρυπτονόμισμα στα 10,29 $ κερδίζοντας 64.340 $ για 6.250 νομίσματα. Περισσότεροι κατάφεραν να πουλήσουν στα 4,50 $, ωστόσο, η τιμή έπεσε γρήγορα κάτω από τα 1,50 $ καθώς περισσότεροι πωλητές εμφανίζονταν στην αγορά.

Ωστόσο το κρυπτονόμισμα είχε τρομερή αγοραστική στήριξη σε επίπεδα άνω των $1,30, δείχνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για το μέλλον του οικοσυστήματος. Το ARB έχει συνολική προσφορά 10 δισ. δολαρίων. Τόσο η επίσημη ιστοσελίδα, όσο και ο block explorer του Arbitrum τέθηκε εκτός λειτουργίας ενόψει της διανομής των κρυπτονομισμάτων ARB εν μέσω τεράστιου ενδιαφέροντος από χρήστες.

Σχεδόν το 12% της συνολικής κυκλοφορίας του κρυπτονομίσματα διανεμήθηκε μέσω του airdrop και λίγο πάνω από το 1% θα δοθεί στα κορυφαία πρότζεκτ του δικτύου.

Το 43% της συνολικής κυκλοφορίας του κρυπτονομίσματος διατίθεται στο Arbitrum DAO που εποπτεύεται από την κοινοτική διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου, 27% στην ομάδα της Offchain Labs και στους μελλοντικούς συμβούλους, ενώ 17,5% στους αρχικούς επενδυτές της Offchain Labs.

Θα συσταθεί επίσης ένα συμβούλιο ασφαλείας για τη λήψη γρήγορων αποφάσεων όταν μια κανονική διαδικασία διακυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ αργή για κρίσιμες καταστάσεις.

Το συμβούλιο ασφαλείας, ενώ αφαιρεί κάποιο στοιχείο της αποκέντρωσης, θεωρείται ως backstop σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοχοι διακριτικών θα εκλέγουν δύο ομάδες των έξι μελών του συμβουλίου ασφαλείας (συνολικά 12) κάθε έξι μήνες. Καθεμία από τις ομάδες θα διαχειρίζεται τα ιδιωτικά κλειδιά σε ένα multsig πορτοφόλι που θα ελέγχει το έξυπνο συμβόλαιο του πρωτοκόλλου. Ένας υποψήφιος για το συμβούλιο ασφαλείας πρέπει να είναι μέλος του DAO και να λάβει υποστήριξη από το 0,2% των ψηφοφόρων διακριτικών. Τα εκλεγμένα μέλη θα λάβουν μια υποτροφία αξίας 5.000 $ με τη μορφή κρυπτονομισμάτων ARB.