Crypto: Πότε θα σκάσει η μεγάλη «φούσκα» των memecoins

Crypto: Πότε θα σκάσει η μεγάλη «φούσκα» των memecoins

Μια ιδιαίτερη κατηγορία στις αγορές των κρυπτονομισμάτων είναι αυτή των memecoins - κρυπτονομίσματα που ξεκίνησαν ως παρωδία και ούτε οι ιδρυτές τους δεν τα είχαν πάρει σοβαρά. Ωστόσο, η αγορά αυτή πλέον μετράει $17,5 δισ. και πάνω από 350 σχετικά μεγάλα κρυπτονομίσματα που εισάγουν μοναδική καινοτομία.

Σίγουρα υπάρχει ρόλος για κάποια αρχικά μεγάλα που έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία στην κοινότητα, αλλά μήπως ήρθε η ώρα η αγορά των κρυπτονομισμάτων να δει με άλλο μάτι πολλά από τα πρότζεκτ που αποτυγχάνουν να εισάγουν κάποια τεχνολογική καινοτομία;

Ένα τέτοιο παράδειγμα αντλείται από την κοινότητα του Shiba Inu, του 14ου μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος -που προσεγγίζει τα $6,2 δισ. Το SHIB υποχώρησε κατά 10% ενώ εκατομμύρια κρυπτονομίσματα $SHIB που ήταν κλειδωμένα στα έξυπνα συμβόλαια staking αποσύρθηκαν λόγω των ισχυρισμών ότι ο κωδικός για το νέο δίκτυο blockchain Shibarium έχει απλά αντιγραφεί από άλλο πρότζεκτ και δεν εισάγει καμία διαφοροποίηση.

Βασικά το αντίθετο δημιούργησε έντονη ανησυχία καθώς οι προγραμματιστές αντέγραψαν ακόμα και τις παραμέτρους που θα έπρεπε να αντικαταστήσουν προκειμένου το νέο δίκτυο να είναι λειτουργικό. Το σίριαλ ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστό ότι το δοκιμαστικό δίκτυο του Shibarium χρησιμοποιούσε τον ίδιο αριθμό αναγνωριστικού δικτύου, το νούμερο 917, το ίδιο με το δίκτυο blockchain Rinia Testnet.

Το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ συνεχίστηκε με τον κώδικα να είναι πανομοιότυπος, χωρίς ωστόσο να παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, καθώς βασιζόταν σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. 

Φυσικά, το δίκτυο κυκλοφόρησε σε δοκιμαστική έκδοση κάτι που είναι λογικό να περιλαμβάνει λάθη τα οποία δοκιμάζονται και συνήθως διορθώνονται πριν την επίσημη κυκλοφορία. 

Το Shibarium, το δίκτυο Layer 2 που βασίζεται στο Ethereum για το οικοσύστημα Shiba Inu ήταν από τα μεγάλα νέα που είχαν οδηγήσει σε άνοδο το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Τα τέλη συναλλαγών στο δίκτυο θα πληρώνονται με τη χρήση του κρυπτονομίσματος $Βone, του διακριτικού διακυβέρνησης του Shiba DAO. Το $ΒΟΝΕ έχει και αυτό σημαντική κατάταξη στον πίνακα κεφαλαιοποίησης κρυπτονομισμάτων, όπου βρίσκεται στην 140η θέση προσεγγίζοντας τα $290 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα το κρυπτονόμισμα $ΒΟΝΕ θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την επιβράβευση των επικυρωτών και των αντιπροσώπων στο δίκτυο Shibarium, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι προγραμματιστές της Shiba Inu λένε ότι αυτή η κίνηση θα βελτιώσει τη χρησιμότητα του κρυπτονομίσματος $ΒΟΝΕ. 

Το δίκτυο αναμενόταν να οδηγήσει στην άνοδο και άλλα πρότζεκτ του οικοσυστήματος Shiba Inu, όπως το $LEASH και φυσικά το SHIB. Οι συναλλαγές στο Shibarium θα οδηγούσαν στην απόσυρση από την κυκλοφορία μέρους των κρυπτονομισμάτων SHIB. Η καύση κρυπτονομισμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη μόνιμη απόσυρση από τη συνολική κυκλοφορία, κάνοντας την προσφορά των κρυπτονομισμάτων περιορισμένη. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι προγραμματιστές του Shibarium δήλωναν, πως όταν κατασκευαστεί πλήρως, θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί πολλούς κλάδους blockchain, συμπεριλαμβανομένων των metaverse και των gaming. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το προγραμματισμένο δίκτυο Layer 2 θα μειώσει το φόρτο συναλλαγών από το Ethereum. 

Ίσως αυτό είναι μια εξέλιξη που θα κάνει τους επενδυτές να αναθεωρήσουν για τα memecoins και τις κεφαλαιοποιήσεις που «ζαλίζουν» και ξεπερνούν πολλά έργα με προηγμένη τεχνολογία και συνεισφορά στην δημιουργία της επόμενης γενιάς των αποκεντρωμένων δικτύων blockchain.