Binance: Αναταράξεις μετά τη μήνυση από την CFTC

Binance: Αναταράξεις μετά τη μήνυση από την CFTC

Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων φαίνεται μπαίνει σε μια νέα τροχιά  μετά τη μήνυση της Επιτροπής Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC) που απευθύνει κατηγορίες ότι διευθύνει μια παράνομη επιχείρηση διαπραγμάτευσης παραγώγων. 

Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση να δράσουν κατά της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, με τους αναλυτές της αγοράς να αναμένουν μια σειρά από παρεμβάσεις από παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές. 

Η υπόθεση Binance δεν πλήττει μόνο το ανταλλακτήριο, αλλά και τις αγορές κρυπτονομισμάτων στο σύνολο τους. Για την Binance άλλωστε ήταν γνωστό ότι θα υπάρχουν κινήσεις από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εδώ και μήνες. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι διερευνά πιθανές παραβιάσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ποινικών κυρώσεων στη Binance. Και ο Patrick Hillmann, επικεφαλής στρατηγικής της Binance, είχε δηλώσει στη Wall Street Journal τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι η εταιρεία θα πληρώσει πρόστιμα για να διευθετήσει τις έρευνες του DoJ και της CFTC.

Στην πολιτική αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ιλινόις, η CFTC έδωσε μια εικόνα ενός οργανισμού που αγνόησε τις συνήθεις επιχειρηματικές πρακτικές και τη συμμόρφωση με τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Ανέφερε επίσης ότι η Binance παράνομα απέτυχε να καταχωρήσει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που αποτελούσαν εμπορεύματα, παρόλο που εξυπηρετούν πελάτες στις ΗΠΑ.

«Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι συνομιλίες των ίδιων των κατηγορουμένων αντικατοπτρίζουν ότι οι προσπάθειες συμμόρφωσης της Binance ήταν απάτη και το Binance επέλεξε σκόπιμα να τοποθετήσει τα κέρδη σε αντίθεση με την τήρηση του νόμου», δήλωσε ο Gretchen Lowe, αναπληρωτής διευθυντής και επικεφαλής σύμβουλος του Τμήματος Επιβολής της CFTC. Η υπηρεσία κατηγόρησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Binance Changpeng «CZ» Zhao και τον Samuel Lim, τον επικεφαλής συμμόρφωσης του ανταλλακτηρίου από το 2018 έως τον Ιανουάριο του 2022, για «πολλές παραβιάσεις του νόμου περί διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων».

Η υπηρεσία ανέφερε ότι η Binance έδωσε οδηγίες στους υπαλλήλους και τους πελάτες να παρακάμψουν τους ελέγχους συμμόρφωσης, όπως η επιβολή κανόνων επαλήθευσης ταυτότητας πελατών που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη και τον εντοπισμό χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η υπόθεση ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Zhao είναι ο άμεσος ή έμμεσος κάτοχος περίπου 300 ξεχωριστών λογαριασμών Binance που έχουν εμπλακεί σε υπηρεσίες διαπραγμάτευσης στην πλατφόρμα κατά των πελατών του ανταλλακτηρίου. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για το εάν έχει κάποια βάση ότι το ανταλλακτήριο με πρόσβαση στα δεδομένα συναλλάσσεται και να λαμβάνει θέσεις έναντι αυτών των πελατών.

Σύμφωνα με την κατηγορία η Binance φέρεται να έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές στο δικό της ανταλλακτήριο - έναντι των δικών της χρηστών - μέσω περίπου 300 αποκαλούμενων «ιδίων λογαριασμών», οι οποίοι ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στον CEO Changpeng Zhao.

Σύμφωνα με τη μήνυση, το ανταλλακτήριο χρησιμοποίησε επίσης δύο εταιρείες trading του Zhao, τις Merit Peak και Sigma Chain, οι οποίες χρησιμεύουν ως market makers της Binance (ουδέτεροι αντισυμβαλλόμενοι που παρέχουν ρευστότητα για να διατηρούν ομαλά τα βιβλία παραγγελιών, κερδίζοντας κέρδος από το spread).

Η ύπαρξη αυτών των εταιρειών και οι διασυνδέσεις τους με τον Zhao ωστόσο ήταν ήδη γνωστές στην επενδυτική κοινότητα. Η μήνυση της CFTC παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να λειτουργούν οι market makers που ανήκουν στον Zhao.

Ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2019 και μέχρι σήμερα, η Merit Peak (που εδρεύει στα Νησιά Κέιμαν) συνήψε και διευθέτησε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές με πελάτες της Binance.

Η Sigma Chain που είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία, από την άλλη πλευρά, διαχειριζόταν τους ίδιους λογαριασμούς για να διαπραγματεύεται σε διάφορες αγορές στο ανταλλακτήριο, συμπεριλαμβανομένων των αγορών παραγώγων.

Η δραστηριότητα trading της Sigma Chain κατευθυνόταν από το «quant desk» της Binance, σύμφωνα με τη CFTC. Οι στρατηγικές quant βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μαθηματικά μοντέλα, συχνά αυτοματοποιημένα, για τη λήψη αποφάσεων, οπότε υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο το ανταλλακτήριο χρησιμοποίησε δεδομένα για να λάβει θέσεις που πιθανώς συγκρούονταν με τα συμφέροντα των πελατών. 

Ο Hillmann ωστόσο απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς: «Σε αντίθεση με άλλα ανταλλακτήρια, η Binance δεν λαμβάνει ποτέ θέσεις κατά των πελατών ή επηρεάζει τις τιμές ρευστοποίησης. Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται από εμάς είναι κατά κύριο λόγο αλγοριθμικές για λόγους σταθερότητας της αγοράς ή για μείωση του slippage. Η προστασία των χρηστών ήταν πάντα και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μας και δεν θα πραγματοποιήσουμε ποτέ  συναλλαγές εις βάρος των χρηστών μας».

Ο Zhao είπε ότι αυτός και όλοι οι υπάλληλοι της Binance τηρούν έναν κανόνα που ορίζει ότι δεν επιτρέπεται να πουλήσουν ένα νόμισμα εντός 90 ημερών από την πιο πρόσφατη αγορά τους ή το αντίστροφο.  Το $ΒΝΒ το κρυπτονόμισμα του ανταλλακτηρίου, αντιμετωπίσε σημαντική πίεση από τους πωλητές, χάνοντας περισσότερο από 7%.