Το Blackout ως προειδοποίηση

Το blackout στην Ισπανία πριν από λίγες μέρες δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι το «τρελό πάρτι» των επιδοτήσεων των ΑΠΕ στρεβλώνει την αγορά, αυξάνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι ανθρώπους και οικονομίες.

Η ενεργειακή μετάβαση, όπως συντελείται στην Ευρώπη, συνεισφέρει ελάχιστα στην αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στον πλανήτη. Για παράδειγμα, αν η Ευρώπη, η οποία ευθύνεται για το 8% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καταφέρει να τις μειώσει στο 4%, ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης συνεχίζει να καταναλώνει υδρογονάνθρακες:

Το πρόβλημα του θερμοκηπίου δεν θα αντιστραφεί.

Οι συνέπειες, όπως οι ακραίες καιρικές μεταβολές (ξηρασία, θερμά καλοκαίρια με πυρκαγιές, απότομες μεταβολές με πλημμύρες), δεν θα αποφευχθούν. Η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι ένα ενιαίο σύστημα που δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη συνόρων.

Η αύξηση του κόστους ενέργειας στην Ευρώπη μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αυξάνει το κόστος ζωής και την ανεργία.

Η ενεργειακή μετάβαση έχει σχεδιαστεί πρόχειρα, υπό το βάρος ουτοπικών ιδεολογικών αγκυλώσεων και πολιτικών στόχων, λόγω της ανόδου της επιρροής των πράσινων κομμάτων και της ένδειας πολιτικών στόχων της αριστεράς.

Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα φαίνεται πως αποσταθεροποιεί το σύστημα και στρεβλώνει την αγορά. «Η ηλιακή ενέργεια, κατά τις πιο ηλιόλουστες ώρες, στρεβλώνει όλες τις προσφορές (με τιμή ή αρνητική τιμή), καθιστώντας τις πιο σταθερές πηγές οικονομικά ασύμφορες, εκτός αν έχουν εγγυημένη τιμή, και αποθαρρύνοντας την παραγωγή τους. Το ερώτημα, επομένως, δεν είναι αυτό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι των πυρηνικών, αλλά μάλλον πόση ηλιακή ενέργεια μπορεί να υπάρχει στο δίκτυο ανά πάσα στιγμή, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα».

Μια πιο ανησυχητική βαθύτερη αιτία είναι η εμπλοκή της πολιτικής στη REE, καθώς την προεδρία της κατέχουν συνήθως πρώην υπουργοί ή υψηλόβαθμοι πολιτικοί. Η σημερινή πρόεδρός της είναι η Beatriz Corredor, δικηγόρος και πρώην υπουργός στέγασης, και η REE επιδιώκει τον κάπως πολιτικοποιημένο στόχο του «100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

 

Βλέπε: Μπλακ άουτ Ισπανίας-Πορτογαλίας: Tι πραγματικά συνέβη και τι μπορεί να διδαχθεί η Ευρώπη 

Η απάντηση πως η αύξηση της έκτασης των δικτύων μεταφοράς και των μονάδων αποθήκευσης θα λύσει τα προβλήματα ευστάθειας δεν είναι επαρκώς καθησυχαστική, αφού για αμφότερες τις εξελίξεις θα χρειαστούν απροσδιόριστα τεράστιες επενδύσεις. Θεωρητικά, αυτό το μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει· πρακτικά, δεν έχει υπάρξει ποτέ ένα σύστημα τέτοιας έκτασης που να έχει δοκιμαστεί. Ακόμη και αν λειτουργήσει με σταθερότητα, δεν γνωρίζουμε το κόστος λειτουργίας.

Όπως είναι γνωστό, οι ΑΠΕ χρειάζονται σημαντική επέκταση των δικτύων μεταφοράς, καθώς απαιτούν πολλές μονάδες παραγωγής διάσπαρτες, ανάλογα με την ηλιοφάνεια και το ανεμολόγιο των περιοχών.

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πόσες μονάδες αποθήκευσης θα χρειαστεί να κατασκευαστούν, ώστε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης να λειτουργεί με την απαιτούμενη σταθερότητα.

Ακόμη και αν ολοκληρωθούν αυτές οι επενδύσεις, κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει ποιο θα είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα κληθούν να πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Η άνοδος των τιμών των τελευταίων ετών, κατά ένα μέρος, αποδίδεται στην επιδότηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, ώστε αυτές να γίνουν ανταγωνιστικές και να προχωρήσει η ελλιπώς σχεδιασμένη ενεργειακή μετάβαση.

Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές πληρώνουν τις ΑΠΕ μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό αυτό συγκεντρώνεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ, και χρησιμοποιείται για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ.

Το ΕΤΜΕΑΡ το 2024 ήταν στα 17 ευρώ/MWh.

Το πρόσφατο μεγάλο blackout, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την άνοδο των λαϊκίστικων κομμάτων που θεωρούν την κλιματική αλλαγή θεωρία συνωμοσίας, μπορεί να κυοφορεί, τα επόμενα χρόνια, ανατροπές στα σχέδια ενεργειακής μετάβασης.

Αυτό σημαίνει ανακατανομή επενδύσεων και διαθέσιμων πόρων.

Μήνυμα Νο 1: Η παρούσα κυβέρνηση είναι επικίνδυνη
Κύριε Στούπα καλησπέρα σας,
 
Μετά την μεταπήδηση σας στον liberal βλέπω πως έχετε μια τάση δικαιολόγησης της κυβέρνητικής πολιτικής αρκετά μεγαλύτερη απ οταν γράφατε στο capital.
 
Λογικό να συντονίζεται κάποιος με την γραμμή του μέσου και η γνώμη σας είναι δικαίωμα σας.
 
Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε όμως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η κυβέρνηση απαγόρευσε την εντός οικισμών δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων σε μικρούς οικισμούς. Μήπως, λέω εγώ, είναι κλοπή τεραστίων διαστάσεων; Μήπως η δεξιά (ο θεός να την κάνει) κυβέρνηση θα προχωρήσει  και σε κολεκτιβοποίηση;
 Οι συριζαίοι ήταν επικίνδυνοι επειδή ήταν άσχετοι. Η παρούσα κυβέρνηση είναι επικίνδυνη ακριβώς επειδή είναι σχετική απλά μάλλον προς συμφέρον κάποιων και όχι της χώρας. Η παντελής έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης δεν δικαιολογεί την ύπαρξη μιας κυβέρνησης Αλ καπόνε.
 
Το πρόβλημα της χώρας παραμένει και παροξύνεται.
 
Με εκτίμηση για την δουλειά σας και συνεπής αναγνώστης σας,
 
Β. Γραμματικάκης
 
Απάντηση:  Αγαπητέ πιστεύω πως με αδικείτε. Έριξα μια ματιά στο αρχείο στο Liberal:
 
-7 Απριλίου: Είναι θωρακισμένη η Ελλάδα. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
-24 Απριλίου Ψεκάζουν με βενζίνη την αγορά ακινήτων…
«Η διανομή του δημοσιονομικού πλεονάσματος ως επίδομα ενοικίων και επιδότηση στεγαστικών δανείων είναι μια καταστροφική σοσιαλιστική πολιτική που εντείνει και δεν λύνει το πρόβλημα...»
-28 Απρίλιου: Μύθοι και αλήθειες για το «θαύμα» του Μητσοτάκη
Ίσως, αντί επιδόματα που μετατρέπονται σε εισαγωγές η κυβέρνηση θα έπρεπε να μειώνει φόρους που μπορούν να κάνουν τις επενδύσεις ελκυστικότερες.
Σχεδόν κάθε εβδομάδα υπάρχουν ένα δυο άρθρα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση γιατί δουλειά μας είναι να ελέγχουμε όχι να λιβανίζουμε... Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε τα θετικά βήματα ή την απουσία εναλλακτικών λύσεων στο πολιτικό φάσμα.
Ιστορίες για μπαζώματα, ξυλόλια, συγκαλύψεις λαθρεμπόρων κλπ δεν τις υιοθετώ και όταν δέχθηκε πιέσεις να το πράξω αντέδρασα όπως αντέδρασα.
Η απαγόρευση της ενός οικισμών δόμησης είναι απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο είναι αλήθεια δείχνει αυξημένη ευαισθησίας σε περιβαλλοντικά θέματα.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να νομοθετήσει σχετικά.
Το ζήτημα όμως είναι περισσότερο περίπλοκο.  Η απαγόρευση της δόμησης εντός εκτάσεων και οικισμών που δημιουργήθηκαν ενδεχομένως με πελατειακά κριτήρια των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται επανεξέταση αλλά όχι παράδοση στην πελατειακή ασυδοσία...

[email protected]