Στο Παρίσι έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ενόψει της αυριανής (14/7) παρέλασης, κάλεσε τους ηγέτες της Συμμαχίας να συζητήσουν για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Μετά τη συνάντηση, στις 21:00 ώρα Ελλάδος, οι ηγέτες θα μεταβούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για το δείπνο που παραθέτει προς τιμήν τους ο Γάλλος πρόεδρος.
Δείτε φωτογραφίες:







Πηγή φωτογραφιών: ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ EUROKINISSI)
Reuters: Στο Παρίσι οι ηγέτες της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία - Στο τραπέζι Patriot και SAMP/T και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αναμένεται να επιδιώξουν νέες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας στη συνάντηση της «Συμμαχίας των Προθύμων» στο Παρίσι, καθώς οι ελλείψεις σε αντιαεροπορικά μέσα αφήνουν τη χώρα ολοένα και πιο εκτεθειμένη στις ρωσικές βαλλιστικές επιθέσεις.
Στη σύνοδο θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μαζί με τουλάχιστον 25 ηγέτες. Στόχος είναι η διαμόρφωση κοινής στρατηγικής έναντι της Ρωσίας, καθώς και η εξέταση εγγυήσεων ασφαλείας που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν μια ενδεχόμενη μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία είχε ως βασικό μήνυμα τη διατήρηση της διατλαντικής ενότητας και της μακροπρόθεσμης στήριξης προς το Κίεβο.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύει η Ρωσία πλήττουν σκόπιμα κατοικημένες περιοχές, χαρακτηρίζοντας τον Ιούνιο ως έναν από τους πιο αιματηρούς μήνες του πολέμου. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιεί αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην εξασφάλιση περισσότερων αναχαιτιστικών πυραύλων για τα αμερικανικά συστήματα Patriot, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του γαλλοϊταλικού συστήματος SAMP/T και στην προώθηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων για την ανάπτυξη νέων αντιαεροπορικών δυνατοτήτων, με συμμετοχή και της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών για τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά τους συστήματα, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την ικανότητά τους να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους.
Παράλληλα, οι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν νέα μέτρα για τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων, με έμφαση στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει το 21ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις για διμερείς συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και πρωτοβουλίες για κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων, καθώς και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο της μελλοντικής Πολυεθνικής Δύναμης για την Ουκρανία, οι οποίες, όπως διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, δεν θα πραγματοποιηθούν σε ουκρανικό έδαφος.
Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει το αντιβαλλιστικό πρόγραμμα της Ουκρανίας στο Παρίσι
Η Ουκρανία θα παρουσιάσει το αντιβαλλιστικό της πρόγραμμα στους Ευρωπαίους συμμάχους της κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Παρίσι, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς η χώρα τους επιδιώκει να προστατεύσει τον ευάλωτο εναέριο της χώρο από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.
«Θα έχουμε για πρώτη φορά μια συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, συμβούλων επί θεμάτων ασφαλείας και εταιρειών του αμυντικού τομέα από χώρες που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατασκευή ενός νέου αντιβαλλιστικού συστήματος» δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω ανάρτησης του στην πλατφόρμα Χ.
France. Today, important talks will take place here that can open up significantly greater opportunities for Ukraine to strengthen its defenses.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 13, 2026
Our top priority is anti-ballistic defense. We will present our Anti-Ballistic Program to our partners and, for the first time, hold a… pic.twitter.com/MH5znVB4Qz
