Η Γαλλία απαίτησε χθες στον ΟΗΕ να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Bashar al - Assad από την εξουσία, εκτιμώντας ότι αυτό είναι επιβεβλημένο «για λόγους όχι μόνο ηθικούς αλλά επίσης και αποτελεσματικότητας» της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Πώς κάποιος θα μπορέσει να ενώσει έναν λαό που συνέβαλε κατά μεγάλο μέρος να σφαγιαστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius, λίγη ώρα αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα μια απόφαση η οποία επικυρώνει ένα φιλόδοξο σχέδιο ειρήνευσης για τη Συρία.
«Όσο εξακολουθεί να ασκεί την διακυβέρνηση ο Bashar al - Assad, μια αληθινή και διαρκής συμφιλίωση ανάμεσα στον πληθυσμό και το συριακό κράτος μοιάζει άπιαστη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. Ο Fabius κάλεσε να αρχίσει μια «αποτελεσματική (πολιτική) μετάβαση που σημαίνει την παράδοση σε μια μεταβατική κυβέρνηση όλων των εκτελεστικών εξουσιών, κυρίως τον έλεγχο επί του στρατού και του μηχανισμού των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το προβλέπει η Ανακοίνωση της Γενεύης».
Ακόμη ο Laurent Fabius τόνισε πως η ιδέα ότι ο Assad θα θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές είναι «απαράδεκτη για εμάς» και σημείωσε ότι αντίθετα με την αντιπολίτευση, η συριακή κυβέρνηση δεν μοιάζει να θέλει να διεξαγάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Η απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ΣΑ του ΟΗΕ προβλέπει τη διεξαγωγή «στις αρχές του Ιανουαρίου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Συρίας για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια και την ταυτόχρονη κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο της συριακής επικράτειας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
