Lamda: Ξεκινά η παράδοση των έργων, το deal με ΙΟΝ και η κρυμμένη υπεραξία

Lamda: Ξεκινά η παράδοση των έργων, το deal με ΙΟΝ και η κρυμμένη υπεραξία

Στις κρυμμένες υπεραξίες του Ελληνικού, στο deal με την ION, την διανομή μερίσματος ακόμη και από το 2028, στην πορεία της εταιρείας το 2025 αλλά και στα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης και παράδοσης εμβληματικών έργων και υποδομών εστίασε η διοίκηση της Lamda Development κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Αρχής γενομένης από την πορεία του 2025, ο Διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου, σημείωσε ότι από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών πήγε πολύ καλά, με βελτίωση της κερδοφορίας σε όλους τους πυλώνες από τα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες έως το Ελληνικό. Ειδικά για το Ελληνικό ανέφερε ότι πλέον οι εργασίες είναι στο φουλ με τις επενδύσεις από την έναρξη του έργου να  έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ και τον όμιλο να διαθέτει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στα 800 εκατ. ευρώ με το έργο να παραμένει αυτοχρηματοδοτούμενο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση η  Lamda διαθέτει το μεγαλύτερο σε αξία χαρτοφυλάκιο ακινήτων που είχε ποτέ εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα.

Οι κρυμμένες υπεραξίες

Η διοίκηση έκανε εκτενή αναφορά στις κρυμμένες υπεραξίες της εισηγμένης, αφού επισημάνθηκε ότι οι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων διεθνώς εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού τους. Αυτό συμβαίνει καθώς τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αποτιμήσεις του κλάδου, ενώ τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα παραμένουν εκτός επενδυτικής προτίμησης.

Ωστόσο ο κ. Αθανασίου εκτίμησε, ωστόσο, ότι καθώς τα έργα του Ελληνικού ωριμάζουν, παραδίδονται νέες αναπτύξεις και οι συνθήκες στην αγορά χρήματος ομαλοποιούνται, δημιουργούνται προϋποθέσεις για σημαντική επαναξιολόγηση της αξίας του έργου.

Σε μια προσπάθεια ανάλυσης των υπεραξιών που κρύβει το mega project του Ελληνικού ο ίδιος ανέφερε ότι  τα περίπου 0,9 εκατ. τ.μ. διαθέσιμης δομήσιμης επιφάνειας για οικιστικές αναπτύξεις εξακολουθούν να εμφανίζονται στον ισολογισμό με αξία χαμηλότερη των 1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Την ίδια στιγμή, οικιστικά οικόπεδα στο Ελληνικό έχουν ήδη πωληθεί σε τιμές που υπερβαίνουν τα 2.250 ευρώ ανά τ.μ.
Αυτό το στοιχείο δείχνει ξεκάθαρα  το χάσμα ανάμεσα στις ιστορικές αξίες κτήσης που εξακολουθούν να αποτυπώνονται στα βιβλία της εταιρείας και στις τιμές που διαμορφώνονται σήμερα στην αγορά ακινήτων.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, σημαντικό μέρος της αξίας του Ελληνικού δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ανέφερε πως η σημερινή διάρθρωση της καθαρής αξίας ενεργητικού της εταιρείας, η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 1,2 δισ. ευρώ αφορούν τα εμπορικά κέντρα, και φαίνεται ότι μεγάλο μέρος της αξίας που μπορεί να δημιουργήσει το Ελληνικό τα επόμενα χρόνια δεν αποτυπώνεται ακόμη πλήρως στους ισολογισμούς.

Η συμφωνία με την ION

Ο κ. Αθανασίου σχολίασε την εξέλιξη της συμφωνίας με την ION, στην οποία μένουν οι  οριστικές υπογραφές σημειώνοντας πως,  «Πρόκειται για μία δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση. Το due diligence έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο όπου εξετάζουμε τους επιμέρους όρους της σύμβασης, σε μία απαιτητική διαδικασία. Κι εμείς θα θέλαμε να έχει ολοκληρωθεί ήδη. Ευελπιστώ και θέλω πολύ να προχωρήσει η συμφωνία με την ΙΟΝ και θεωρώ ότι το ίδιο επιθυμεί και η άλλη πλευρά. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα έχουμε καταλήξει.

Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία — κάτι που δεν πιστεύω — είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια Β και Γ, είτε αυτά αφορούν την αξιοποίηση ή το θέμα των εσόδων για τη LAMDA από τη συγκεκριμένη επένδυση».

Πρόσθεσε, δε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Liberal, ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν αναμένονται επιπτώσεις στη ρευστότητα της εταιρείας, καθώς η συγκεκριμένη έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί και με εναλλακτικούς τρόπους διευκρινίζοντας πως σε μια τέτοιου μεγέθους επένδυση όπως το Ελληνικό η διοίκηση έχει πάντα εναλλακτικά σχέδια αξιοποίησης.

Η εξέλιξη των έργων

Εκτενής ήταν η αναφορά της διοίκησης στην πορεία εκτέλεσης των έργων, ιδιαίτερα στο κατασκευαστικό σκέλος, με το 2027 να αποτελεί χρονιά ολοκλήρωσης σημαντικών έργων και το Ελληνικό να μετατρέπεται σε μια ζωντανή πόλη από μακέτες».

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι το πρώτο έργο που παραδίδεται σε όλους τους πολίτες στο Ελληνικό, αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι το έργο θα έχει ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο κι έχουμε μεγάλη χαρά γι’ αυτό.

Το αθλητικό πάρκο θα διαθέτει τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου που θα δοθούν σε σωματεία και στο κοινό, γήπεδα τένις, γήπεδα μπάσκετ, ένα σύγχρονο ανοικτό στάδιο στίβου και μία κλειστή αθλητική εγκατάσταση, ενώ προχωρούν και τα έργα για το πρώτο κομμάτι του πάρκου.

Μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί και η λίμνη, η οποία θα καλύπτει επιφάνεια 450 στρεμμάτων, ενώ ήδη το Experience Park έχει υποδεχθεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που άνοιξε.

Για τις παραδόσεις των υπόλοιπων έργων, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι το 2027 θα λειτουργήσει το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria, ενώ περίπου 500 διαμερίσματα θα κατοικούνται έως το τέλος του 2027.

Ο Πύργος Κατοικιών έχει ολοκληρώσει το κατασκευαστικό του σκέλος ως προς το ύψος, μόλις πριν από τέσσερις ημέρες. Τα condos, τα χαμηλά σπίτια κοντά στο παραλιακό μέτωπο, θα κατοικούνται μέχρι το Πάσχα και αντίστοιχα μέσα στο 2027 θα κατοικηθούν και οι πρώτες βίλες που απευθύνονται στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Περίπου 200 κατοικίες στη γειτονιά του Little Athens θα είναι κατοικήσιμες έως το τέλος του 2027. Έτσι, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι θα κατοικούν εντός του project την επόμενη χρονιά.

Όπως επισημάνθηκε η Lamda έχει βάλει στην αγορά 650 διαμερίσματα και από αυτά το 87% έχει ήδη πουληθεί και εν γένει στο οικιστικό κομμάτι, έως το τέλος του 2028 η διοίκηση της LAMDA υπολογίζει ότι περίπου 1.500 διαμερίσματα της πρώτης φάσης θα είναι έτοιμα.

Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει περίπου 350.000 τ.μ. και 3.500 επιπλέον διαμερίσματα, τα οποία θα προστεθούν σταδιακά.

Στις αρχές του 2028 θα ολοκληρωθεί και το κτιριακό έργο-τοπόσημο για την περιοχή Park Rise σχεδιασμένο απόδιεθνούς φήμης Δανέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο, Bjarke Ingels.

Το 2028 θα λειτουργήσουν το σχολικό συγκρότημα Κωστέα-Γείτοονα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ιατρικό Κέντρο που είναι στη βόρεια πλευρά προς την Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Για το 2029 προσδιορίστηκε η λειτουργία του IRC από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Hard Rock ενώ το 2030 μετατέθηκε η έναρξη λειτουργίας του The Ellinikon Mall, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με 100.000 τμ. Περίπου το 2029 θα λειτουργήσει και το Εμπορικό Πάρκο της Trade Estates.

Είναι σημαντικό όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Lamda πως αυτή τη στιγμή τρέχουν ταυτόχρονα περίπου 20 projects.
Στα θέματα υποδομών όπως ανέφερε έχει πρακτικά ολοκληρωθεί η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος από την ΑΒΑΞ όμως απομένουν οι συνδέσεις με την υφιστάμενη λεωφόρο όπου εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις σε επίπεδο Δήμων ενώ η σήραγγα για να λειτουργήσει θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το θέματα από Δήμους και Πολιτεία αγγίζουν και την λειτουργία του  flyover που θα συνδέει το τμήμα του Αγίου Κοσμά και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.

Σχετικά με την ύπαρξη σταθμού Μετρό στο Ελληνικό ο κ.Αθανασίου αποκάλυψε ότι έχει δεσμευθεί χώρος κοντά στο IRC για να κατασκευαστεί μελλοντικά ένας σταθμός στα πλαίσια της επέκτασης της γραμμής 2 προς Γλυφάδα. Σημείωσε πως εξετάζονται λύσεις για να φτάσει το μετρό στο Ελληνικό είτε μέσω Άνω Γλυφάδας είτε μέσω του Ελληνικού με τέρμα τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Η πορεία για Μαρίνες και Malls

Εκτενής αναφορά έγινε από την διοίκηση και στην πορεία των δύο άλλων πυλώνων δράσης τις Μαρίνες και τα Εμπορικά κέντρα με τα τέσσερα malls (The Mall Athens, Golden Hall, Designer Outlet, Mediterranean Cosmos ) να παρουσιάζουν ιστορικό υψηλό, με πωλήσεις 910 εκατ. ευρώ,  συνολική κερδοφορία 96 εκατ. ευρώ και αξία 1,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 40% της αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου της Lamda.

Όσον αφορά στις μαρίνες, τα έσοδα του κλάδου διαμορφώθηκαν στα 33 εκατ. ευρώ (+2% έναντι του 2024), ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 21 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε η μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα είναι έτοιμη το επόμενο καλοκαίρι και αναμένεται από το 2028 να βελτιώσει σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου. Τέλος, μαρίνα στην Κέρκυρα, επένδυση άνω των 140 εκατ. ευρώ θα τεθεί σε λειτουργία προς το 2030.