Η Νοτιοανατολική Ασία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα νέο σοκ στην προσφορά τροφίμων τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, η οποία εντοπίζει τρεις βασικούς παράγοντες κινδύνου: την άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων και την πιθανότητα εμφάνισης ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο στα τέλη του 2026.
Όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από τη σύγκρουση με το Ιράν έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει το κόστος καυσίμων, ενώ η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων μεταφέρεται σταδιακά στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, μια έντονη περίοδος Ελ Νίνιο θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω την αγροτική παραγωγή και να προκαλέσει νέες ελλείψεις τροφίμων.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες είναι οι χώρες που εκτίθενται περισσότερο σε διεθνείς αναταράξεις στις τιμές τροφίμων, καθώς αποτελούν καθαρούς εισαγωγείς τροφίμων.
Ωστόσο, ολόκληρη η περιοχή παραμένει ευάλωτη. Παρότι η Μαλαισία και η Ινδονησία εμφανίζονται πιο προστατευμένες χάρη στη μεγάλη παραγωγή φοινικέλαιου, η έκθεση αναφέρει ότι χωρίς τον συγκεκριμένο κλάδο και οι δύο χώρες λειτουργούν ουσιαστικά ως καθαροί εισαγωγείς τροφίμων.
Ιδιαίτερα εκτεθειμένη θεωρείται και η Ταϊλάνδη, καθώς εισάγει περισσότερο από το 90% των λιπασμάτων που χρησιμοποιεί η αγροτική της παραγωγή, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε διεθνείς αυξήσεις τιμών.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι πιθανές διαταραχές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου επηρεάζουν άμεσα τις τιμές των τροφίμων, καθώς η ενέργεια αποτελεί βασικό παράγοντα τόσο για την παραγωγή όσο και για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, τυχόν προβλήματα στην προμήθεια λιπασμάτων από τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις καλλιεργητικές περιόδους του 2026 και του 2027, περιορίζοντας τις αποδόσεις και ενισχύοντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας, ο συνδυασμός των τριών παραγόντων θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό τροφίμων στη Νοτιοανατολική Ασία κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε έξι μήνες και κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε ορίζοντα ενός έτους.
