Θετικές τάσεις κατέγραψαν τη Δευτέρα οι δείκτες στη Wall Street. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite διατήρησαν τη θετική δυναμική μετά από μία ισχυρή εβδομάδα στη Wall Street. Ενδοσυνεδριακά ο Nasdaq κινήθηκε στιγμιαία πάνω από τις 53.000 μονάδες, με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,29% στις 53.052,79 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,72% τερμάτισε τις συναλλαγές του ο S&P 500, διαμορφούμενος στις 7.537,15 μονάδες. Στο +1,11% έκλεισε ο Nasdaq, διαμορφούμενος στις 26.120,35 μονάδες.
Οι τεχνολογικές μετοχές κινήθηκαν γενικά ανοδικά. Το αμοιβαίο κεφάλαιο State Street Technology Select Sector SPDR ETF (XLK)κατέγραψε άνοδο άνω του 2%, με πρωταγωνιστές τη Western Digital, η οποία εκτινάχθηκε κατά 10%, και την Teradyne, που σημείωσε άνοδο 8%. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης οι Marvell Technology και Oracle, με άνοδο άνω του 5% και άνω του 1%, αντίστοιχα.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε σχεδόν κατά 2% την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας πολύ κοντά στο ιστορικό ορόσημο των 53.000 μονάδων. Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite σημείωσαν επίσης ισχυρά κέρδη, με άνοδο 1,8% και 2,1%, αντίστοιχα.
Οι αποδόσεις αυτές καταγράφηκαν παρά το γεγονός ότι οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών — οι οποίες αποτέλεσαν βασικό μοχλό της ανόδου της αγοράς φέτος — υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν την έκθεσή τους στις εταιρείες παραγωγής μικροτσίπ και στράφηκαν σε άλλους κλάδους. Το VanEck Semiconductor ETF (SMH) υποχώρησε κατά 3,2%, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλειά του.
«Η διεύρυνση της εναλλαγής επενδυτικού ενδιαφέροντος μεταξύ των κλάδων αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, καθώς οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών, της Υγείας και της Βιομηχανίας έκλεισαν όλοι σε νέα ιστορικά υψηλά σε εβδομαδιαία βάση, αντισταθμίζοντας πλήρως τη φάση ενοποίησης στον κλάδο των ημιαγωγών», ανέφερε ο Mark Newton, επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της Fundstrat. «Παρότι η υποχώρηση των ημιαγωγών αποτελεί βραχυπρόθεσμο εμπόδιο και ευνοεί την τοποθέτηση σε άλλους κλάδους μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά, δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τους ευρύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες.»
Μάλιστα, ο Newton εκτιμά ότι ο S&P 500 θα φθάσει τις 8.000 μονάδες έως τα μέσα Αυγούστου. Ο δείκτης έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στις 7.483,24 μονάδες, περίπου 7% χαμηλότερα από το επίπεδο των 8.000 μονάδων.
Αυτή την εβδομάδα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), καθώς μεθαύριο, Τετάρτη αναμένεται να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου — της πρώτης υπό την ηγεσία του νέου προέδρου Kevin Warsh.
