Σε τροχιά αποκλιμάκωσης του πολέμου φαίνεται να κινούνται ΗΠΑ και Ιράν, με διαμεσολαβητές να εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε κάποιο προσχέδιο συμφωνίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social ανέφερε ότι είχε επικοινωνία με ηγέτες των χωρών του Κόλπου, τον Ερντογάν και τον Νετανιάχου και προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινώσει λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Τεχεράνη, αλλά και ότι θα ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του, η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν και τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους FT, διαμεσολαβητές εκτιμούν ότι πλησιάζουν σε συμφωνία για την παράταση της αμερικανικής εκεχειρίας με το Ιράν κατά 60 ημέρες και για τη δημιουργία ενός πλαισίου συζητήσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για τις υψηλού ρίσκου διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη σταδιακή επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, καθώς και δέσμευση για συζητήσεις σχετικά με την αραίωση ή την παράδοση του αποθέματος υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν.
Οι ΗΠΑ θα χαλαρώσουν, επίσης, τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών και θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση κυρώσεων, καθώς και στη σταδιακή αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται δεσμευμένα στο εξωτερικό.
«Η συμφωνία φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βρίσκεται πλέον στα χέρια των Αμερικανών για αξιολόγηση», δήλωσε διπλωμάτης που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι μέσα στη μέρα θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές του για να συζητήσουν την τελευταία πρόταση του Ιράν, ενώ ανέφερε ότι πιθανότατα μέχρι αύριο θα έχει αποφασίσει για το αν θα ξαναρχίσει ο πόλεμος.
Ανέφερε ότι οι πιθανότητες είναι «50-50» ως προς το αν θα καταφέρει να κλείσει μια «καλή» συμφωνία ή αν θα τους «ανατινάξει στον αέρα». Η απόφαση θα παρθεί μετά τη συνάντησή του με τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρετ Κούσνερ για να συζητήσουν την τελευταία απάντηση του Ιράν. Αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο Αντιπρόεδρος Βανς.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο άφησε ανοιχτό παράθυρο εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δηλώνοντας πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις επαφές και πως δεν αποκλείονται ανακοινώσεις ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες.
«Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, έχει γίνει κάποια πρόοδος, ακόμα και τώρα που σας μιλάω κάποια δουλειά γίνεται. Υπάρχει μια πιθανότητα, είτε αργότερα σήμερα, αύριο, σε κανά δυο ημέρες, να έχουμε ενδεχομένως κάτι να πούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, στην Ινδία.
🚨 JUST IN: Sec. Marco Rubio just DROPPED this statement on Iran, saying a big development could be coming soon
— Eric Daugherty (@EricLDaugh) May 23, 2026
"There may be news later today...there may not be. I hope there will be. I'm not sure yet." 👀
"The Straits need to be open without tolls. They need to turn over… pic.twitter.com/HMaK2zMEPt
Οι βασικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Στην Τεχεράνη ο Πακιστανός στρατάρχης για διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως δεν θα μπορέσει να πάει στον γάμο του γιου του κι ότι θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον λόγω «κυβερνητικών υποθέσεων». «Ο πόλεμος φτάνει στο τέλος του και ποτέ δεν θα αποκτήσουν πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Τραμπ αναφερόμενος στο Ιράν.
- Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
- «Οποιαδήποτε απαίτηση το Ιράν να παραδώσει το ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού του στις ΗΠΑ είναι αβάσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκάι.
Λεπτό προς λεπτό όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τη Μέση Ανατολή
23:40 Τραμπ: Τα τελικά στοιχεία και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση και θα ανακοινωθούν σύντομα
Αναλυτικά η ανάρτηση του:
«Βρίσκομαι στο Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο, όπου μόλις είχαμε μια πολύ καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ μπιν Τζάμπερ αλ Θάνι και τον υπουργό Αλί αλ-Θαουάντι, τον στρατάρχη Σαγίντ Ασίμ Μουνίρ Άχμεντ Σαχ του Πακιστάν, τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, σχετικά με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και όλα όσα σχετίζονται με ένα Μνημόνιο Κατανόησης που αφορά την ΕΙΡΗΝΗ.
Μια συμφωνία έχει σε μεγάλο βαθμό διαπραγματευτεί, υπό την προϋπόθεση της τελικής οριστικοποίησης, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των διαφόρων άλλων χωρών που αναφέρθηκαν.
Ξεχωριστά, είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπίμπι Νετανιάχου, η οποία επίσης πήγε πολύ καλά.
Οι τελευταίες πτυχές και λεπτομέρειες της συμφωνίας συζητούνται αυτή τη στιγμή και θα ανακοινωθούν σύντομα.
Μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων της συμφωνίας, τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το ζήτημα!
Πρόεδρος ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΖ. ΤΡΑΜΠ».
23:06 CNN: Ο Τραμπ μίλησε με ηγέτες του Κόλπου και τον ενθάρρυναν να δεχθεί τη συμφωνία
Ο Τραμπ συζήτησε με ηγέτες του Κόλπου και άλλους ηγέτες της περιοχής για να εξετάσουν την τελευταία πρόταση του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με πηγή που είναι ενήμερη για το θέμα, ενώ οι μεσολαβητές βγήκαν από τις συναντήσεις στην Τεχεράνη υποδηλώνοντας ότι έχουν πλησιάσει στην επίτευξη ενός πλαισίου για πιθανή συμφωνία, όπως μετέδωσε το CNN.
Οι ηγέτες της περιοχής ενθάρρυναν τον Τραμπ να αποδεχτεί τη συμφωνία-πλαίσιο με το Ιράν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας νωρίτερα, σύμφωνα με πρόσωπο που ενημερώθηκε για τη συζήτηση. Το πρόσωπο αυτό χαρακτήρισε τη συνομιλία θετική.
Στο ίδιο μήκος και άλλη πηγή. «Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν πολύ θετική. Γίνεται καλή πρόοδος. Οι ηγέτες της περιοχής υποστήριξαν την πρόοδο και τη σημαντική εξέλιξη που πέτυχε ο πρόεδρος Τραμπ με τις συνομιλίες», δήλωσε στο CNN διπλωμάτης που συμμετείχε στη συνομιλία.
22:56 Ο Ιρανός πρέσβης στο Πακιστάν δηλώνει ότι «διαμορφώνεται ένα θετικό βήμα» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Ο πρέσβης του Ιράν στο Πακιστάν, Ρέζα Αμίρι Μογκαντάμ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι συζήτησε τα «επιτεύγματα των διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους της χώρας μου μετά την επιστροφή του από την Τεχεράνη» με τον υπουργό Εσωτερικών του Πακιστάν, Μοχσίν Νακβί, ο οποίος επίσης είχε μόλις επιστρέψει από συνομιλίες στο Ιράν.
A few minutes ago, the Honorable Pakistani Minister of Interior, my dear brother H.E. Mohsin Naqvi, congratulated me on the achievements of the negotiations with the officials of my country after returning from Tehran.
— Reza Amiri Moghadam (@IranAmbPak) May 23, 2026
With conservative optimism, we can hope that, if the other…
«Με συγκρατημένη αισιοδοξία, μπορούμε να ελπίζουμε ότι, εάν η άλλη πλευρά είναι επαρκώς δεσμευμένη, διαμορφώνεται ένα θετικό βήμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα των θέσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που βασίζονται στην αξιοπρέπεια, την σταθερότητα των γενναίων ενόπλων δυνάμεων και την αντίσταση του θαρραλέου ιρανικού έθνους, καθώς και της πρωτοβουλίας και των αφοσιωμένων προσπαθειών του πακιστανικού μεσολαβητή», δήλωσε ο Μογκαντάμ.
Ο Ιρανός πρέσβης ευχαρίστησε επίσης το Πακιστάν για τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις.
22:34 Ο Μακρόν μίλησε με τον Τραμπ και με ηγέτες του Κόλπου για να προωθήσει μια λύση με διαπραγματεύσεις
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον Ντόναλντ Τραμπ και με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και με τα στενά του Ορμούζ, την ώρα που εντείνονται οι αμερικανικές διαβουλεύσεις με το Ιράν, έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το περιβάλλον του.
«Η Γαλλία ωθεί προς τη διπλωματική οδό και μια λύση με διαπραγματεύσεις, με υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα το εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, πλήρως και χωρίς διόδια, τη σύναψη μιας κατάπαυσης του πυρός και την επανάληψη, στη συνέχεια διαπραγματεύσεων πάνω στις άλλες πτυχές (πυρηνική, βαλλιστική και περιφερειακή)», διευκρίνισε διπλωματική πηγή.
Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον έκαναν σήμερα λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους έπειτα από εβδομάδες εντάσεων και διπλωματικών διαβουλεύσεων, αλλά παρέμειναν επιφυλακτικές σχετικά με τις πιθανότητες να μπει ένα τέλος στον πόλεμο. Μια συμφωνία «πλησιάζει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκτιμώντας σε «50-50» τις πιθανότητες μιας «καλής» συμφωνίας ή της επανάληψης του πολέμου, σε δηλώσεις που έκανε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ώρες με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις και να αποφευχθεί μια επανάληψη του πολέμου. Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ και ζήτησε «να δοθεί προτεραιότητα στις ειρηνικές λύσεις», σύμφωνα με το γραφείο του.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συνομιλήσει απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πιθανή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12.
21:31 Axios: ΗΠΑ και Ιράν είναι κοντά σε συμφωνία, «αγκάθι» παραμένουν οι διατυπώσεις
Η κυβέρνηση Τραμπ και το Ιράν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, με τις εναπομένουσες διαφορές να επικεντρώνονται στη «διατύπωση» ορισμένων σημείων, όπως δήλωσε στο Axios το Σάββατο Αμερικανός αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρει το μέσο, πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα σημάδια μέχρι στιγμής ότι ο πόλεμος, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες, ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του. Πάντως, ο αξιωματούχος τόνισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με τη συμφωνία.
21:28 «Το Ιράν και το Πακιστάν έχουν υποβάλει αναθεωρημένη πρόταση στις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου και το άνοιγμα του Ορμούζ», αναφέρουν δύο πακιστανικές πηγές
20:49 Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ συνομιλεί με τον Σαουδάραβα ομόλογό του για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν
Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, πραγματοποίησε μια ακόμη τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, αυτή τη φορά με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την περιφερειακή ασφάλεια και «τόνισαν την ανάγκη όλων των μερών να συμμετάσχουν στις εν εξελίξει προσπάθειες διαμεσολάβησης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
Νωρίτερα, ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε συνομιλήσει με τον κορυφαίο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί.
Το προσχέδιο συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης και χαρακτηρίζεται ως «αρκετά ολοκληρωμένο», σύμφωνα με Πακιστανό αξιωματούχο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες παραμένουν ανοιχτές μέχρι την οριστική ολοκλήρωσή τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει, μέχρι να τελειώσει».
Η προσωρινή συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου επαναφέρει τις δύο πλευρές στο σημείο όπου είχαν βρεθεί πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατά τις συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ο Πακιστανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις
19:32 Ο Τραμπ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με ηγέτες από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, την Τουρκία και το Πακιστάν
19:23 Κεντρική Διοίκηση ΗΠΑ: Ο ναυτικός αποκλεισμός κατά του Ιράν έχει ανακατευθύνει 100 πλοία
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε στο X ότι οι δυνάμεις της έφτασαν στο «ορόσημο» της ανακατεύθυνσης 100 εμπορικών πλοίων, στο πλαίσιο της επιβολής του ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν που ξεκίνησε στις 13 Απριλίου.
— U.S. Central Command (@CENTCOM) May 23, 2026
19:20 Τραμπ στο CBS: Πλησιάζουμε στο να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία με το Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο CBS News ότι οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν «πλησιάζουν πολύ» στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν στο ίδιο μέσο ότι η τελευταία πρόταση περιλαμβάνει διαδικασία επαναλειτουργίας των Στενών του Ορμούζ, αποδέσμευση μέρους των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται δεσμευμένα σε ξένες τράπεζες, καθώς και συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Ο Τραμπ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία, ωστόσο δήλωσε ότι «κάθε μέρα τα πράγματα πηγαίνουν όλο και καλύτερα».
18:57 Axios - Τραμπ: 50-50 η πιθανότητα για βομβαρδισμούς ή συμφωνία με το Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο στο Axios ότι μέσα στη μέρα θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές του για να συζητήσουν την τελευταία πρόταση του Ιράν, ενώ ανέφερε ότι πιθανότατα μέχρι αύριο θα έχει αποφασίσει για το αν θα ξαναρχίσει ο πόλεμος.
Ανέφερε ότι οι πιθανότητες είναι «50-50» ως προς το αν θα καταφέρει να κλείσει μια «καλή» συμφωνία ή αν θα τους «ανατινάξει στον αέρα». Η απόφαση θα παρθεί μετά τη συνάντησή του με τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρετ Κούσνερ για να συζητήσουν την τελευταία απάντηση του Ιράν. Αναμένεται επίσης να συμμετάσχει ο Αντιπρόεδρος Βανς.
18:10 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι το Ιράν δεν θα την εγκαταλείψει
H Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σήμερα πως ένα μήνυμα που εστάλη από το Ιράν δείχνει πως η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει την φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου και ότι η πιο πρόσφατη πρόταση της Τεχεράνης που στοχεύει στον τερματισμό του πολέμου με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει μια εκεχειρία στον Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε μία ανακοίνωση πως ο ηγέτης της Ναΐμ Κάσεμ έλαβε ένα μήνυμα από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος τον διαβεβαίωνε πως το Ιράν «δεν θα απαρνηθεί τη στήριξή του στις οργανώσεις που ζητούν τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, στην πρώτη σειρά των οποίων βρίσκεται η Χεζμπολάχ».
17:56 O αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού σε «παραγωγικές» συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν
Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν, στρατάρχης Σαγίντ Ασίμ Μουνίρ, πραγματοποίησε εξαιρετικά «παραγωγικές» συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη με θέμα τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο στρατός.
Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24 ωρών οδήγησαν σε ενθαρρυντική πρόοδο προς την επίτευξη τελικής συμφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
17:43 Μπαγαΐ: Υπάρχει τάση προσέγγισης από τις ΗΠΑ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, έκανε σήμερα λόγο για μια «τάση προσέγγισης» με τις ΗΠΑ στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Έπειτα από αρκετές εβδομάδες διμερών διαπραγματεύσεων, παρατηρούμε μία τάση προσέγγισης», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Irib.
Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, η χώρα του βρίσκεται στη φάση της «οριστικοποίησης» ενός πρωτοκόλλου συμφωνίας με τις ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Όπως είπε στο δίκτυο Irib ότι η χώρα του θέλει «καταρχάς να συντάξει ένα μνημόνιο συμφωνίας (...) που θα αποτελείται από 14 σημεία».
«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση να οριστικοποιήσουμε αυτά τα μνημόνια συνεννόησης», τόνισε.
Επιπλέον, ανέφερε πως οποιοσδήποτε μηχανισμός σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ του Ιράν, του Ομάν και των χωρών που συνορεύουν με τη θαλάσσια οδό και ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία σχέση» με αυτό.
17:41 Financial Times: ΗΠΑ και Ιράν κοντά στην παράταση της εκεχειρίας για 60 ημέρες
Διαμεσολαβητές εκτιμούν ότι πλησιάζουν σε συμφωνία για την παράταση της αμερικανικής εκεχειρίας με το Ιράν κατά 60 ημέρες και για τη δημιουργία ενός πλαισίου συζητήσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, πρόσωπα που έχουν ενημερωθεί για τις υψηλού ρίσκου διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη σταδιακή επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, καθώς και δέσμευση για συζητήσεις σχετικά με την αραίωση ή την παράδοση του αποθέματος υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν.
17:24 Τραμπ: Ηνωμένες Πολιτείες της Μ. Ανατολής;
Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις δημοσίευσε στο Truth Social μια εικόνα με έναν χάρτη της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο το Ιράν, καλυμμένο με την αμερικανική σημαία, και τον τίτλο «Ηνωμένες Πολιτείες της Μέσης Ανατολής;»
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε σήμερα πως κάποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στη διαμάχη της Ουάσιγκτον με το Ιράν και ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν «κάτι να πουν» για το θέμα τις επόμενες ημέρες.
«Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, έχει γίνει κάποια πρόοδος, ακόμα και τώρα που σας μιλάω κάποια δουλειά γίνεται. Υπάρχει μια πιθανότητα, είτε αργότερα σήμερα, αύριο, σε κανα δυό ημέρες, να έχουμε ενδεχομένως κάτι να πούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, στην Ινδία.
17:07 Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ιράν: Είμαστε πολύ μακριά και ταυτόχρονα πολύ κοντά σε συμφωνία
Εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου εξωτερικών ανέφερει ότι «είμαστε πολύ μακριά και ταυτόχρονα πολύ κοντά (στη συμφωνία), αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να αλλάζουν τις θέσεις τους», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Στην παρούσα φάση, εστιάζουμε στην ολοκλήρωση του μνημονίου συνεργασίας με τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
17:02 Γκαλίμπαφ: Δεν θα συμβιβαστούμε στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ
Ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν και πρόεδρος του Kοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλίμπαφ είπε στον αρχηγό των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων Ασίμ Μουνίρ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στην Τεχεράνη, ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν ειλικρινή στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου και ότι το Ιράν δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα των εθνικών δικαιωμάτων του, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Μια περιφερειακή διαπραγματευτική προσπάθεια, με επικεφαλής το Πακιστάν, βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, έπειτα από εβδομάδες πολέμου που είχαν ως αποτέλεσμα η ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδός των Στενών του Ορμούζ να παραμένει κλειστή για τα περισσότερα πλοία, παρά την εφαρμογή μιας εύθραυστης εκεχειρίας.
Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Μουνίρ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, με τον οποίο είχε δύο συναντήσεις, προτού αναχωρήσει αεροπορικώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο έγγραφο των 14 σημείων που πρότεινε το Ιράν, το οποίο θεωρεί ως το βασικό πλαίσιο για τις συνομιλίες και σε μηνύματα που αντήλλαξαν οι δύο πλευρές.
Ο Γκαλίμπαφ είπε πως το Ιράν θα υπερασπιστεί τα «νόμιμα δικαιώματά του», τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και στις διαπραγματεύσεις, όμως πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να εμπιστευτεί «μία πλευρά που δεν έχει κανένα ίχνος ειλικρίνειας», ένας ισχυρισμός που έχει διατυπώσει το Ιράν αρκετές φορές κατά το παρελθόν.
Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ανέκτησαν τις δυνατότητές τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και ότι εάν οι ΗΠΑ «βλακωδώς ξεκινήσουν εν νέου τον πόλεμο», οι συνέπειες θα είναι «πιο συντριπτικές και δριμείες» σε σύγκριση με την αρχή των εχθροπραξιών.
13:50 Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, Γκαλίμπαφ, συναντήθηκε με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, Μουνίρ, στην Τεχεράνη
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλίμπαφ, συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ, στην Τεχεράνη, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
12:45 Al Jazeera: Η Ινδία επιδιώκει να αγοράσει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ εν μέσω αποκλεισμού του Στενού του Ορμούζ
12:26 Νετανιάχου: «Το Ισραήλ έκανε εφικτό τον πολιτισμό»
Το Ισραήλ αγωνίζεται για να «διατηρήσει τον πολιτισμό ενάντια στους βαρβάρους». Ο «πολιτισμός της ελευθερίας» δεν θα υπήρχε χωρίς την προσπάθεια του Ισραήλ
12:25 Fars: «Το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανακοίνωσε ότι 25 πλοία πέρασαν από το Στενό του Ορμούζ αφότου έλαβαν άδεια από το Ιράν το τελευταίο 24ωρο»
12:22 CBS News: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέες στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προετοιμαζόταν την Παρασκευή για έναν νέο γύρο στρατιωτικών πληγμάτων κατά του Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και πηγές με άμεση γνώση του σχεδιασμού, χωρίς ωστόσο μέχρι το απόγευμα να έχει ληφθεί τελική απόφαση, σύμφωνα με το CBS News.
11:30 New York Post: Πράκτορας των Φρουρών της Επανάστασης σχεδίαζε να δολοφονήσει την Ιβάνκα Τραμπ
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο αλ Σάαντι φέρεται να χρησιμοποίησε ένα πρακτορείο που ειδικευόταν στον θρησκευτικό τουρισμό ως κάλυψη για να ταξιδέψει
09:35 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει «διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους» στο βόρειο Ισραήλ
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ενεργοποιήθηκαν στο Ισραήλ λόγω «διείσδυσης εχθρικού αεροσκάφους» στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εναέρια μέσα εντοπίστηκαν πάνω από την περιοχή Κιριάτ Σμόνα, καθώς και στη Ρος Χανίκρα κοντά στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο.
08:20 Ιράν: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις
Νέες κατηγορίες κατά των Ηνωμένων Πολιτειών διατύπωσε η Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή μέσω «υπερβολικών απαιτήσεων», την ώρα που η αλλαγή στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τα σενάρια για πιθανή επανέναρξη των εχθροπραξιών ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί επέκρινε τις ΗΠΑ για «επανειλημμένες αντιφατικές και υπέρμετρες απαιτήσεις», σύμφωνα με τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και FARS.
Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, οι αμερικανικές θέσεις «διαρρηγνύουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Πακιστάν», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο.
Ο Αμπάς Αραγτσί επανέλαβε πάντως ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να συμμετέχει στις διπλωματικές επαφές, παρά – όπως είπε – τη «βαθιά δυσπιστία» της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
07:07 «Παρέμβαση» των ΗΠΑ στις συνομιλίες για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων
Οι συνομιλίες του ΟΗΕ για τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) δεν κατέληξαν σε συναίνεση, εν μέρει επειδή η Ουάσινγκτον προσπάθησε να τις χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για περίπλοκες διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ.
«Δυστυχώς, τα κράτη της NPT έχασαν μια σημαντική ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τους στόχους και τους σκοπούς της σε μια εποχή αυξανόμενων πυρηνικών κινδύνων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ACA, Ντάριλ Κίμπολ.
«Στην πραγματικότητα, η συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, η οποία έχει περιπλακεί από την αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ] το 2018, δεν μπορεί να επιλυθεί στη Διάσκεψη Αναθεώρησης της NPT», πρόσθεσε.
07:00 Ιράν: Ακόμη 35 πλοία διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν αναφέρει ότι 35 πλοία διέσχισαν το Στενό του Ορμούζ με την άδεια του Ιράν τις τελευταίες 24 ώρες.«Ο τερματισμός του πολέμου, η άρση του αποκλεισμού των ΗΠΑ και η διασφάλιση της σταθερότητας του Στενού του Ορμούζ είναι προτεραιότητες», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι πάγιοι όροι της Τεχεράνης είναι «η απελευθέρωση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και η άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου».
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες του Κατάρ να βοηθήσει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης. «Ο υποστηρικτικός ρόλος του Κατάρ για τον Πακιστανό διαμεσολαβητή είναι ζωτικής σημασίας, σημαντικός και θεμελιώδης».
06:50 Το Ισραήλ πραγματοποιεί πέντε αεροπορικές επιδρομές στον ανατολικό Λίβανο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεω
04:00 Σχέδια για νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν εξετάζει ο Τραμπ: «Θα τελειώσει σύντομα»
Σχεδιασμούς για νέες στρατιωτικές επιθέσεις κατά του Ιράν επεξεργάζεται η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Axios και CBS News, την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.
Οι πληροφορίες περί πιθανής νέας στρατιωτικής δράσης ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να τροποποιήσει το πρόγραμμά του και να παραμείνει στον Λευκό Οίκο καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
01:01 Πέντε βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον ανατολικό Λίβανο
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διεξήγαγαν χθες Παρασκευή το βράδυ πέντε αεροπορικά πλήγματα στον ανατολικό Λίβανο, κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής με τη Συρία, μετέδωσε το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI. Καταγράφτηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην περιοχή της Ναμπί Σράιτζ, κοντά στο χωριό Μπριτάλ, μετέδωσε ανταποκριτής του ANI στην Μπααλμπέκ.
00:52 Το Ισραήλ εξέδωσε εντολή εκκένωσης σε δύο συνοικίες της Τύρου στον Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε απόψε εντολή εκκένωσης δύο συνοικιών της Τύρου, πόλης του νότιου Λιβάνου που έχει αποτελέσει κατ’ επανάληψη στόχο αεροπορικών επιδρομών.
23:15 Tasnim: Έχει σημειωθεί πρόοδος μόνο σε ορισμένα ζητήματα
Επικαλούμενο πηγή κοντά στην ομάδα διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται πως καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν επιλυθούν όλα τα επίμαχα θέματα, δείχνοντας έτσι πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
