Αναφορές στα ελληνοτουρκικά έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Απαντώντας στις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το casus belli είναι μια ιστορική ανορθογραφία, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε ένα απίστευτο σχόλιο:
«Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μου δεν γνωρίζει καν τι είναι το ζήτημα του casus belli. Αν τους ρωτήσεις τι είναι, δεν θα ξέρουν. Γι’ αυτό δεν νομίζω ότι πρέπει να απασχολούμε τον λαό μας με αυτά τα θέματα. Και ήδη λέμε στους Έλληνες φίλους μας: ας μην επιβαρύνουμε ούτε τους Έλληνες πολίτες ούτε τους δικούς μας πολίτες με αυτό. Ελάτε, καθίστε, ας μιλήσουμε και ας ολοκληρώσουμε τη δουλειά».
Turkish President Erdogan on Greece & casus belli:
— Clash Report (@clashreport) July 8, 2026
The vast majority of my nation doesn't even know what casus belli issue is about. If you ask them what it is, they wouldn't know.
So I don't think we need to preoccupy our nation with these things.
And we are already telling… pic.twitter.com/6x8owkmkaf
Νωρίτερα, κάνοντας αναφορά και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τα αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να υποπέσει σε τέτοιο σφάλμα. Για τα αμυντικά συστήματα που αγόρασε ο κ. Μητσοτάκης εμείς δεν κάναμε κανένα σχόλιο. Μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει ό,τι θέλει. Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να τα αγοράσει».
Turkish President Erdogan on Greece:
— Clash Report (@clashreport) July 8, 2026
Did we ever question Mr. Mitsotakis over the defence equipment Greece has procured by asking, "Why did you buy these?"
We could have said such things, but there was no need.
They are free to buy and sell as they wish. As for Türkiye, we… pic.twitter.com/leu1wWaPNy
Σε άλλο σημείο ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι οι αντιρρήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ για την απόκτηση F-35 από την Τουρκία «δεν έχουν θέση στον κόσμο μου».
Ο Νετανιάχου είναι γνωστό σε τι νερά κινείται, ο Μητσοτάκης δεν έπρεπε να κάνει το λάθος να ακολουθήσει τις δηλώσεις του, σχολίασε ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια επισήμανε πως συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ανάγκη επίλυσης των θεμάτων του Αιγαίου. Η επίλυση τέτοιων ζητημάτων είναι πρωτίστως θέμα ηγετών.
«Και εγώ μοιράζομαι την ίδια άποψη με τον Μητσοτάκη σχετικά με την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου. Ελπίζω, πρώτα οι υπουργοί Εξωτερικών μας, και μετά, αν χρειαστεί, θα καθίσουμε και εμείς στο τραπέζι και θα συζητήσουμε αυτό το ζήτημα» είπε.
Turkish President Erdogan on Greece:
— Clash Report (@clashreport) July 8, 2026
I also share the same view as Mitsotakis on resolving Aegean Sea issues in particular.
Hopefully, first our foreign ministers, and then if needed we will also sit at the table and discuss this matter.
But let me say this clearly and openly… pic.twitter.com/t3py9nRVAu
Ερντογάν για αμυντικές δαπάνες: Απέχουμε κατά πολύ από τους υπόλοιπους, είμαστε μπροστά
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει τα κράτη-μέλη του NATO στην περσινή σύνοδο που έγινε στην Ολλανδία σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία απέχει κατά πολύ. «Είμαστε μπροστά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Είμαστε περιτριγυρισμένοι από συρράξεις και εμπόλεμες περιοχές και έπρεπε να φροντίσουμε για τον εαυτό μας» τόνισε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του, στο πλαίσιο του NATO, είναι σύμμαχος «που επιτελεί στο έπακρο τα καθήκοντά του. Συμμετέχουμε με το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ».
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες», είπε ο Ερντογάν. Σημείωσε ότι στην Εσθονία θα εδράζεται νέα μονάδα αεράμυνας και η Τουρκία θα αναλάβει τη διεύθυνσή της. «Ήδη συμμετέχουμε σε πολλές άλλες αποστολές, έχει υπογραφεί συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε.
«Η πραγματική αποτροπή βασίζεται σε τρεις άξονες: τεχνολογία, βιώσιμη παραγωγή και στις οικονομίες κλίμακας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η αποτροπή και η ανθεκτικότητα είναι σημαντικοί πυλώνες στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του. Ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Τουρκία μπορεί να παράγει μόνη της όπλα και αμυντικό εξοπλισμό.
Ο Ερντογάν ζήτησε να αρθούν οι περιορισμοί
Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε μεταρρύθμιση στις πρακτικές του εμπορίου αμυντικού εξοπλισμού του NATO, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί στην ανταλλαγή προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων πρέπει να «αρθούν χωρίς καθυστέρηση».
Προειδοποίησε επίσης ότι οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ θα πρέπει να συμπληρώνουν το ΝΑΤΟ και όχι να δημιουργούν περιττές αλληλεπικαλύψεις.
Όσον αφορά στον ευρύτερο χαρακτήρα της συμμαχίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να είναι μια συμμαχία συμμάχων που ενισχύουν ο ένας τον άλλον, όχι μια συμμαχία χωρών που εξαρτώνται η μία από την άλλη», και χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της Άγκυρας ως εκείνη που έθεσε τα θεμέλια για ένα ΝΑΤΟ βασισμένο σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ευθύνη και ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητες μέσω δίκαιης κατανομής των βαρών.
