Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα νέα μηνύματα αποκλιμάκωσης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το Ιράν.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 ενισχύθηκε περίπου κατά 0,5% στις πρωινές συναλλαγές, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί προγραμματισμένη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, έπειτα από παρεμβάσεις του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι εξακολουθεί να επιδιώκεται συμφωνία που θα αποκλείει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη, προειδοποιώντας πάντως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν έτοιμες για άμεση στρατιωτική δράση εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.
Οι δηλώσεις οδήγησαν σε πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου, με το Brent να διαμορφώνεται κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στη Βρετανία έδειξαν άνοδο της ανεργίας στο 5% το τρίμηνο έως τον Μάρτιο, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή και το αυξημένο ενεργειακό κόστος ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τη βρετανική οικονομία και την απασχόληση τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, στο Παρίσι ολοκληρώνεται η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G7, όπου κυριαρχεί η συζήτηση για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην παγκόσμια ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα δημόσια ελλείμματα.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επαναϊδιωτικοποιήσει την ενεργειακή εταιρεία Uniper, η οποία είχε διασωθεί κατά την ενεργειακή κρίση του 2022 με κρατική στήριξη ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρείας κινήθηκε ανοδικά μετά την ανακοίνωση.
Άνοδο σημείωσαν επίσης οι ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές, μετά τις πληροφορίες ότι η Σουηδία σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις στο πολεμικό ναυτικό της, με συμμετοχή της Saab στην ανάπτυξη οπλικών και ραντάρ συστημάτων.
