Xρηματιστήριο Αθηνών: Διάλειμμα για «ανάσες»

Xρηματιστήριο Αθηνών: Διάλειμμα για «ανάσες»

Με μια μάλλον αναμενόμενη και πολύ ήπια διόρθωση διακόπηκε το σερί των τεσσάρων θετικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων. Το ράλι της αγοράς μέχρι στιγμής είναι συναρπαστικό, έχει εναλλαγές πρωταγωνιστών, αυξημένο τζίρο και διάχυση σε όλο το εύρος της αγοράς.

Πλέον τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη αντικρίζουν τις κορυφές του 2014, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων η αγορά φλερτάρει με επίπεδα 2009. Αυτό σημαίνει ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει την άνεση κινήσεων, τόσο από την αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, όσο και από τον απεγκλωβισμό μακροχρόνιων τοποθετήσεων.

Στην αύξηση της ανοδικής δυναμικής της εγχώριας αγοράς εκτός από την προοπτική μιας νέας τετραετίας με βασικό κορμό την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει συμβάλει και η εικόνα των πρώτων αποτελεσμάτων των τριμήνων των εισηγμένων που αν μη τι άλλο ικανοποιεί ποιοτικότερα και πιο αυστηρά, ως προς τις επενδυτικές τους επιλογές, κεφάλαια.

Από πλευράς προσδοκιών εκτός από τις φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και την επενδυτική βαθμίδα η αυτοπεποίθηση της αγοράς έχει τονωθεί και από το ενδεχόμενο νέων και σοβαρών εισαγωγών που φαίνεται ότι βρίσκουν τον δρόμο προς την αγορά.

Η εμβληματική εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος δεν θα είναι απλώς μια νέα εισαγωγή εταιρίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην κατά τα άλλα διψασμένη για νέες ιδέες Λ. Αθηνών, αλλά μια κίνηση που θα μαρκετάρει εκ νέου το περιβάλλον επενδύσεων της χώρας επανασυστήνοντας την ελληνική αγορά στο εξωτερικό.

Είναι μια αρχή που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα των εισαγωγών νέων εταιριών ξαναβάζοντας δυνατά το χρηματιστήριο στο επίκεντρο των φορέων χρηματοδότησης των εγχώριων εταιριών.

Το υψηλό της αγοράς (1.239 μονάδες) καταγράφηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης και ήταν λογικό να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά πωλήσεων, αφού από το κλείσιμο της Παρασκευής 19 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικά κέρδη της τάξεως του 10%, τα οποία επιμέρους είχαν πληθωρική εικόνα.

Η διόρθωση που ακολούθησε ήταν εξαιρετικά ήπια για τα δεδομένα της ανόδου που είχε προηγηθεί και απόλυτα διαχειρίσιμη για τους αγοραστές. Σε αυτό το τριήμερο διόρθωσης οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν από τις έντονες υπερτιμήσεις υποχωρώντας κάτω από το όριο των υπερτιμημένων ζωνών δημιουργώντας χώρο για μια νέα ανοδική εκκίνηση. Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι η αγορά μπορεί να επιστρέψει σε νέο ανοδικό κανάλι, ο τζίρος δεν ήταν τέτοιος που να δημιουργεί κάποια πειστική εικόνα, ενδεχομένως επηρεασμένος και από την αργία της Δευτέρας.

Παρόλα αυτά η συσσώρευση πάνω από τις 1.200 μονάδες προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ανοδική εκτόνωση, πιθανόν η εικόνα να μην αλλάξει ιδιαίτερα και την επόμενη εβδομάδα, αφού η ταχύτητα με την οποία έχουν αλλάξει οι τιμές ενδεχομένως να χρήζει κάποιων τοπικών διορθώσεων ιδιαίτερα σε δεικτοβαρείς μετοχές που κινούνται σε συνεχή επαφή με πολυετή ή ιστορικά υψηλά τους.