Στο ταμείο πήγαν οι επενδυτές - Απώλειες 2,2%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο ταμείο πήγαν οι επενδυτές - Απώλειες 2,2%

Την πρώτη αξιόλογη διόρθωση για το 2023 είδαμε στη σημερινή συνεδρίαση μετά από την  ισχυρή ανοδική κίνηση που προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ενισχυθεί κατά 6,4% και ο τραπεζικός κατά 14,67%. Σύμφωνα με αναλυτές η διόρθωση ήταν αναμενόμενη, καθώς εδώ και μέρες η αγορά ήταν σε τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα.

Επίσης, η πτωτική διάθεση των αγορών στην Ευρώπη μας επηρέασε, με τους επενδυτές να αξιολογούν και πάλι τις προοπτικές των οικονομιών και το ύψος που τελικά θα ανέλθουν τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, τράπεζες αλλά και μετοχές με αξιόλογη απόδοση το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν να υποχωρούν ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η αξία των συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,20% και στις 967,76 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 106 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 18,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Η πρώτη στήριξη εντοπιζόταν στις 971-973 μονάδες και η επόμενη είναι βρίσκεται στις 963 μονάδες.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση μόνο η Aegean και η Σαράντης ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και μάλιστα με άνοδο άνω του 1%. Καλή συμπεριφορά είχαν και οι μετοχές των ΟΛΠ και Ελλάκτωρ αλλά τελικά έκλεισαν πτωτικά. Με τις μικρότερες απώλειες η Μυτιληναίος μετά και την αναθεώρηση της τιμής στόχου από την Alpha Finance η οποία έδωσε τιμή στόχο τα 31,4 ευρώ από 20,1 ευρώ. Με απώλειες μικρότερες από 1% ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Autohellas.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Motor Oil (-5,30%), αλλά το προηγούμενο διάστημα είχε καταγράψει ράλι που την είχε φέρει μάλιστα κοντά στα ιστορικά υψηλά της. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε 4,37%, τα ΕΛΠΕ 3,97%, η Πειραιώς 3,81%, η ΔΕΗ 3,71%, η Alpha Bank 3,36% και η Jumbo 3,17%. Με απώλειες άνω του 2% Viohalco, Eurobank και Quest.  

Μόλις 18 μετοχές ενισχύθηκαν και 103 υποχώρησαν. Από τις ανοδικές ξεχώρισε η Attica Bank, η οποία συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις, λόγω της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη.

Ο καλός τζίρος που δημοσίευσε η Παπουτσάνης για το 2022 της έδοσε άνοδο 3%, ενώ καλή άνοδο είχε η CairoMezz, η ΚΡΙ-ΚΡΙ, η Intertech και η Τεχνική Ολυμπιακή.

Στον αντίποδα μετά τη μεγάλη άνοδο χθες, σήμερα η Foodlink υποχώρησε 13,78% και ακολούθησε η Intralot με απώλειες 6,15%, η Κλωστήρια Ναυπάκτου με 5,91% και με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Λανακάμ, Βιοτέρ, Phoenix Vega, Κέκροψ, Πλαστικά Θράκης, Φουρλής και Άβαξ. 

 

Διαβάστε ακόμη: Χρηματιστήριο: Tι σηματοδοτεί η διάσπαση των 973 μονάδων