Ο κρυμμένος ψηφιακός θησαυρός του Χρηματιστηρίου

Ο κρυμμένος ψηφιακός θησαυρός του Χρηματιστηρίου

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της εξαγοράς της Entersoft ήρθε μια νέα εξαγορά να ταράξει τα νερά της ελληνικής αγοράς και να δώσει νέο ενδιαφέρον στο ταμπλό. Η διοίκηση της εισηγμένης Ε-Net από κοινού με το επενδυτικό κεφάλαιο της Atlantic Capital θα πληρώσουν 12 ευρώ ανά μετοχή για να αποκτήσουν το 100% της εταιρείας, δηλαδή το 31,04% της ελεύθερης διασποράς. Το όλον αποτιμάται 650,4 εκατ. ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν και τα 240 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό τίμημα εξαγοράς της Entersoft μιλάμε για δύο συμφωνίες που προσεγγίζουν αθροιστικά τα 900 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από δύο μήνες.

Και οι δύο εταιρείες είχαν μεταταχθεί από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά το 2022 εν μέσω πανδημίας αντλώντας ρευστότητα την οποία χρησιμοποίησαν για εξαγορές. Έχτισαν κύκλο εργασιών, μερίδιο αγοράς και λειτουργικά κέρδη χωρίς τραπεζικό δανεισμό και όταν ήρθε η στιγμή πλήρωσαν την υψηλότερη τιμή που έχει δει η μετοχή στο ταμπλό δίχως να αφήσουν πίσω τους κανένα εγκλωβισμένο επενδυτή.

Δίκαιο; Μάλλον ναι. Εξετάζοντας τα τιμήματα η μεν Entersoft υλοποιεί τη συναλλαγή στις 18,5 φορές τα ιστορικά λειτουργικά της κέρδη, ενώ η Ε-Νet γίνεται στις 17,5 φορές τα δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη του 2023. Σε καμία περίπτωση τα τιμήματα αυτά δεν κρίνονται ανεπαρκή, είναι ευθέως συγκρίσιμα με συναλλαγές που παρατηρούνται στο εξωτερικό και αν μη τι άλλο προεξοφλούν κερδοφορίες αρκετών ετών μπροστά, δικαιολογώντας το κόστος ευκαιρίας. 

Η πληροφορική στο ΧΑ έχει ένα δύσκολο παρελθόν πρόκειται για ένα κλάδο με υποθέσεις πολλών εταιρειών που οδηγήθηκαν στην ανυπαρξία (MLS, Altec, Πουλιάδης, Ηπειρωτική, Emfasis) κυρίως λόγω των αστοχιών των διοικήσεων να διαχειριστούν με μέτρο την επιτυχία τους και να εκμεταλλευθούν τη δυναμική της εποχής τους.

Η μετάβαση των τάσεων από τις πράσινες οθόνες στα Windows, εν συνεχεία στα κινητά τηλέφωνα και εσχάτως σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης έδειξε την ευκολία με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα δίνοντας γρήγορα προβάδισμα σε όσους έχουν όραμα, διορατικότητα και ικανότητα προσαρμογής. Πολλές από τις εταιρείες που έμειναν στο ΧΑ έχουν αυτές τις ιδιότητες στη διοίκησή τους και αυτή είναι μια ικανοποιητική παρακαταθήκη για το μέλλον. Είναι επίσης τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βρει η αγορά σε νέες εισαγωγές για να χτίζει περιεχόμενο και να κρατάει το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Θα υπάρξουν και άλλες εξαγορές; Οι αποτιμήσεις του κλάδου δεν είναι ομοιόμορφες και σίγουρα αυτό βάζει ένα στοιχείο ενδιαφέροντος αφού οι δύο συναλλαγές δικαιολογούν μια θετική αναθεώρηση των υφιστάμενων κεφαλαιοποιήσεων. Αυτό, όμως, είναι συνάρτηση του αν υπάρχει το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς.  

Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της Ideal για την πώληση της Vitoyiannis ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι για να υλοποιηθεί ένα deal απαιτείται ένας πρόθυμος αγοραστής και ένα πρόθυμος πωλητής. Γνωρίζοντας τους συμμετέχοντες στον κλάδο, η προθυμία από την πλευρά της προσφοράς υπάρχει, η συγκέντρωση των βασικών μετόχων στα ποσοστά ελέγχου αν μη τι άλλο διευκολύνει το έργο των αγοραστών. Αρκεί και το τίμημα να είναι σωστό.