Με τράπεζες και blue chips κατέκτησε τις 1.000 μονάδες
Χρηματιστήριο Αθηνών

Με τράπεζες και blue chips κατέκτησε τις 1.000 μονάδες

Το ισχυρό momentum της αγοράς συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση και μάλιστα η τρίτη προσπάθεια υπέρβασης των 1.000 μονάδων ήταν η «τυχερή» και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2014 ξανά σε τετραψήφιο νούμερο με την εικόνα της πλειονότητας των μετοχών να είναι θετική. Το καλό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, οι θετικές εκθέσεις (σήμερα από τη JP Morgan) και τα καλά μάκρο από τις ΗΠΑ οδήγησαν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 έδειξαν μικρότερη των εκτιμήσεων επιβράδυνση. Συγκεκριμένα αυξήθηκε 2,9% από 3,2% και την ώρα που οι μέσες εκτιμήσεις περίμεναν αύξηση 2,6%. Παράλληλα σημαντικά χαμηλότερες των εκτιμήσεων ήταν οι αιτήσεις αμερικανών για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα του Γενάρη αφού υποχώρησαν στις 186 χιλ. αιτήσεις έναντι εκτιμήσεων για 205 χιλ.

Πάντως η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει αντοχές και αύξησε τις ανησυχίες για διατήρηση επιθετικής πολιτικής αύξησης επιτοκίων από τη FED. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν μετά τα στοιχεία, ενώ μεταβλητότητα καταγράφεται στο άνοιγμα της Wall Street.

Στο εσωτερικό υπάρχει αισιοδοξία για σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις και καθημερινά κυκλοφορούν νέες πληροφορίες. Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για αναβρασμό και για ρευστότητα που υπάρχει με αποτέλεσμα πολλοί όμιλοι να θέλουν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή τους τροχιά και να αναζητούν ευκαιρίες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% και στις 1.004 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 73,3 εκατ. ευρώ κάπως χαμηλότερη έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων. Σε προσυμφωνημένες συναλλαγές έγιναν 5,3 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Lamda (5,33%) και ακολούθησε η Ελλάκτωρ με 3,81%. Ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,24% και έκλεισε στις 744,65 μονάδες με το υψηλό ημέρας να είναι στις 749,04 μονάδες.

Η Εθνική είχε τη μεγαλύτερη άνοδο 3,75% και ακολούθησε η Alpha Bank με άνοδο 2,68%, η Eurobank με 1,56% και η Πειραιώς με 0,19%. Με υψηλά κέρδη έκλεισε η Aegean (3,45%) και η ΔΕΗ (2,04%). Με απώλειες έκλεισαν Σαράντης, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil. Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν Inform Lykos (+11,59%), MIG (+5,88%), Ideal (+5,63%) και Οίκος Σπύρου (+5,56%). Σχεδόν τριπλάσιες οι ανοδικές από τις πτωτικές και από τις πτωτικές με όγκο υποχώρησαν Frigoglass, Τράπεζα Αττικής και Κορδέλλου.

Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 7,98% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 16,25%.