Με rotation συνεχίστηκε η άνοδος – Εβδομαδιαία κέρδη 3,72%
Xρηματιστήριο Αθηνών

Με rotation συνεχίστηκε η άνοδος – Εβδομαδιαία κέρδη 3,72%

Η ανοδική κίνηση της αγοράς συνεχίστηκε και σήμερα με τους αισιόδοξους να την αποδίδουν στη βραδινή απόφαση της Fitch, λέγοντας ότι προεξοφλεί μία αναβάθμιση η αγορά. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε και σήμερα σε νέα υψηλά 8 ετών και έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Η εικόνα στα βαριά χαρτιά έδειξε διάθεση μετακύλισης του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω, μία εξέλιξη που την περίμεναν οι αναλυτές. Από την άλλη συνεχίστηκαν και σήμερα οι θετικές αναλύσεις από οίκους του εξωτερικού για τις τράπεζες.

Η Morgan Stanley αύξησε τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών σημειώνοντας πως το ράλι έχει  δύο λόγους για να συνεχιστεί: Τα κέρδη και τις φθηνές αποτιμήσεις. Τα υψηλότερα επιτόκια ισοδυναμούν με περισσότερες αποτιμήσεις αναφέρει ο οίκος και διατηρεί σύσταση υπεραπόδοσης για Πειραιώς και Eurobank ενώ ξεκινά την κάλυψη της Εθνικής με σύσταση ίσης απόδοσης. Σύσταση ίσης απόδοσης έχει και για την Alpha Bank.

Δίνει τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 1,37 ευρώ από 1,34 ευρώ, για τη Eurobank τα 1,38 ευρώ από 1,45 ευρώ, για την Πειραιώς τα 2,24 ευρώ από 1,96 ευρώ και για την Εθνική τα 4,86 ευρώ.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ (προσωπικό εισόδημα, καταναλωτικές δαπάνες) δεν προκάλεσαν κάποια αναταραχή και οι διαθέσεις των επενδυτών έδειχναν συσσώρευση.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,14% και στις 1015,48 μονάδες καθώς στις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε σε νέο υψηλό ημέρας. Η αξία των συναλλαγών ήταν στα 77 εκατ. ευρώ με τα πακέτα να ανέρχονται στα 4,8 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 3,72%. Μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν μείνει πίσω πήραν τη σκυτάλη και οδήγησαν το Γ.Δ. σε νέα υψηλά 8 ετών.

Η Viohalco ενισχύθηκε 5,02%, τα ΕΛΠΕ 2,97%, η Μυτιληναίος 2,94%, ο ΟΤΕ 2,74%, η Aegean 2,23% και η ΕΥΔΑΠ 2,04%. Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε ανοδικά και ενισχύθηκε 0,77% με τη Eurobank και την Alpha Bank να έχουν άνοδο άνω του 1%, την Πειραιώς να έχει οριακά κέρδη και την Εθνική οριακές απώλειες. Πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Lamda και Autohellas, χωρίς όμως οι απώλειες να χαρακτηρίζονται υψηλές.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησς ΜIG, Frigoglass, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, ΕΚΤΕΡ, ΑΔΜΗΕ, Κλουκίνας-Λάππας και Δομική Κρήτης ξεχώρισαν καθώς η άνοδος συνοδεύτηκε και από καλές συναλλαγές. Υποχώρησαν Κρι-Κρι, Κέκροψ, Ιντρακάτ και Τεχνική Ολυμπιακή. Συνολικά ενισχύθηκαν 78 μετοχές και υποχώρησαν 41.