Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,11% «έσπασε» το πτωτικό σερί

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 0,11% «έσπασε» το πτωτικό σερί

Διάθεση για ανάκαμψη, έπειτα από το διήμερο πτωτικό σερί, έδειξε σήμερα ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τους αγοραστές να παίρνουν μικρό προβάδισμα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, όμως η έλλειψη βοηθειών από τον τραπεζικό κλάδο είχε σαν αποτέλεσμα την συνεχή εναλλαγή προσήμων με τον δείκτη να δοκιμάζει τιμές και οριακά χαμηλότερα των 1.480 μονάδων. Χωρίς αμφιβολία, η βραχύβια υποχώρηση που προηγήθηκε και πολύ περισσότερο οι πωλήσεις βασικών μετόχων σε τίτλους από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, επανέφερε την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των ενεργών επενδυτών και η εγχώρια αγορά θα χρειαστεί τον χρόνο της και βοήθειες από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, για να επιστρέψει σε πειστικό ανοδικό βηματισμό.

Από την άλλη το Χ.Α. πέρασε επιτυχημένα όλα τα τεστ ρευστότητας που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες από placements, εκδόσεις ομολόγων και δημόσιες εγγραφές, δείχνοντας ότι αποκτά και νέους ισχυρότερους συμμετέχοντες, που δεν είχε τα τελευταία πολλά χρόνια. Μεγάλα διεθνή κεφάλαια δείχνουν ότι θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικά assets, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια μικρή, ‘ρηχή’, περιφερειακή αγορά όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ σημαντικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης του Χ.Α. έπαιξε και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, βγάζοντας τα ελληνικά assets από το περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Εν τω μεταξύ και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν πως «απαιτούνται περισσότερες δυνάμεις, ή κάποιος νέος θετικός καταλύτης, για την ουσιαστική κατοχύρωση του ψυχολογικού ορίου των 1.500 μονάδων και μέχρι την εμφάνιση αυτών, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να συνεχίσει να διορθώσει περισσότερο σε χρόνο και λιγότερο σε τιμές». Ανώτατο επιτρεπτό όριο διόρθωσης οι 1.460 μονάδες (gap).

Κάποιες προσπάθειες αντίδρασης παρατηρήθηκαν και σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που είχαν πιεστεί σημαντικά κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε εικόνα επιθετικής επιστροφής των αγοραστών, ενώ σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.486,6 (+0,44%) και 1.476,55 μονάδων (-0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.481,65 μονάδες (+0,11%), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 99 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Viohalco (+4,11%), Motor Oil (+2,66%), Jumbo (+1,47%), Cenergy (+4,05% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), TITC (+1,10% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,70%), Ελλάκτωρ (+2,30%).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-1,18%), Quest (-4,03%) και ΕΛΧΑ (-3,79%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Doppler (+7,83%), Intercontinental (+5,91%), Profile (+3,98%) και Foodlink (+3,07%).