Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυνατός Νοέμβριος, υποσχόμενος Δεκέμβριος
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δυνατός Νοέμβριος, υποσχόμενος Δεκέμβριος

Ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2023, όχι γιατί έκλεισε με κέρδη 6,9% και είχε τη μεγαλύτερη μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα των τελευταίων 94 μηνών, αλλά γιατί δημιούργησε θετικό κλίμα και προϋποθέσεις επιτυχίας για όσα ακολουθούν και τα οποία είναι πολλά.

Το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης των επιτοκίων σε Ευρώπη και Αμερική μετά τις τελευταίες επίσημες μετρήσεις του πληθωρισμού, καθώς και τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη των εταιριών του S&P-500 μετρίασαν τις επιφυλάξεις και στο εξωτερικό με τις αγορές να σημειώνουν τις καλύτερες μηνιαίες αποδόσεις τους από το καλοκαίρι του 2022.

Στις επόμενες 18 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν στο ΧΑ δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση, καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπεραιωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το κοντέρ της αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους. 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε ένα ακόμα σκαλοπάτι συναντώντας ωστόσο την αντίσταση των πωλητών στην προσέγγιση με τη βασική αντίσταση των 1.300 μονάδων.

Η διατήρηση των συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ υποστήριξαν τη μετριοπαθώς ανοδική κίνηση, ωστόσο από εδώ και πέρα θα χρειαστεί περισσότερη ένταση για τη διαφυγή της Αγοράς. Πρακτικά μιλάμε για μια απόσταση μικρότερη του 6% που πρέπει να διανυθεί για να προσεγγιστούν τα υψηλά έτους τα οποία είναι και υψηλά 9 ετών.

Προς το παρόν παρατηρείται μια ήπια πλαγιοανοδική κίνηση η οποία βαδίζει παράλληλα με τη γραμμή τάσης διατηρώντας μια μικρή απόσταση ασφαλείας από τη θεωρητική στήριξη της Αγοράς. Οι 1.300 μονάδες διατηρούν τις ιδιότητες της επόμενης αντίστασης, ενώ οι 1.250 μονάδες είναι το επόμενο πλατύσκαλο στήριξης.

Η μοναδική διαφοροποίηση της τρίτης συνεχόμενης ανοδικής εβδομάδας ήταν η εμφάνιση υπερτιμήσεων στους ταλαντωτές, ενώ και ο MACD δείχνει τάσης κορεσμού πιθανόν υποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε μοτίβο συσσώρευσης τιμών.

Το ενδεχόμενο αυτό κερδίζει έδαφος σαν το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας δίνοντας κάποιες ανάσες στην άνοδο που έχει ξεκινήσει από τις 1.105 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου.