GREK ΕΤF: Ο πρέσβης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Wall Street
Shutterstock
Shutterstock

GREK ΕΤF: Ο πρέσβης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Wall Street

Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να αφυπνίζει με την πορεία του, το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών αμερικανικής κυρίως προέλευσης, στρέφεται προς την Ελλάδα. Ας δούμε ποιο είναι το βασικό εργαλείο χρηματιστηριακής πρόσβασης που έχουν στη διάθεση τους οι ιδιώτες επενδυτές στη Wall Street.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να επενδύσουν οι ξένοι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ο πρώτος τρόπος είναι να επενδύσουν από μόνοι τους απευθείας στις πιο γνωστές και εύρωστες μετοχές, δομώντας οι ίδιοι το χαρτοφυλάκιο τους και παρακολουθώντας το. Αυτό όμως απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και συνοδεύεται από σημαντικές δυσκολίες. Διότι είναι σαν ένας Έλληνας επενδυτής να επιχειρήσει από το πουθενά να επενδύσει από μόνος του στο Χρηματιστήριο της Σρι Λάνκα, της Λιθουανίας, ή της Παραγουάης. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο ιδιώτης επενδυτής από το εξωτερικό να αγοράσει τον Δείκτη FTSE-25, που αντιπροσωπεύει τις μετοχές των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με κριτήριο την κεφαλαιοποίηση τους, δηλαδή την χρηματιστηριακή τους αξία. Ωστόσο, τον δείκτη FTSE-25, μπορεί κάποιος να τον παρακολουθεί και να επενδύει σε αυτόν μόνο μέσω της αγοράς των «επικίνδυνων» λόγω μόχλευσης παραγώγων. Κάτι που προσδίδει στην επιλογή αυτή μια ιδιαίτερη δυσκολία, αφού τα συμβόλαια του FTSE-25 λήγουν ή μετακυλίονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Ο τρίτος τρόπος να επενδύσουν οι ιδιώτες επενδυτές από το εξωτερικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι μέσω του GREK. Τι είναι το GREK; Το GREK είναι το πρώτο και μοναδικό ETF το οποίο παρακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήδη από το 2011. Εκδότης του GREK ο διεθνής επενδυτικός οίκος Global X, ο οποίος εξειδικεύεται στα ETFs. Τα ETFs είναι αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία διαπραγματεύονται σαν μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Οπότε η επένδυση σε αυτό το χρηματιστηριακό προϊόν είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για τον καθένα. 

Όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα η αγοροπωλησίες του ETF GREK, μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω των μεγαλύτερων ψηφιακών χρηματιστηριακών πλατφορμών συναλλαγών όπως είναι η Charles Schwab, η Interactive Brokers και η δημοφιλέστατη πλατφόρμα των ακτιβιστών επενδυτών, Robinhood.

Το GREK ETF, ονομάζεται και “Global X MSCI Greece ETF”, αφού μέσω της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου του, παρακολουθεί την πορεία του γνωστού σε όλους μας δείκτη MSCI Greece.

Το χαρτοφυλάκιο του GREK, περιλαμβάνει 22 μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, 2 μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Wall Street, καθώς και τη μετοχή της Folli Follie η οποία απεικονίζεται ακόμα στο πίνακα των επενδύσεων του. Η ακριβής σύνθεση του χαρτοφυλακίου του GREK, τα ποσοστά συμμετοχής των μετοχών καθώς και η ποσοστιαία βαρύτητα στην καθημερινή αποτίμηση της αξίας του μεριδίου του GREK ETF, παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα. 

Ποια είναι η εικόνα που αποκομίζουν οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές από το GREK ETF; Στο Report Card που ακολουθεί, δηλαδή στη συνοπτική παρουσίαση στην οποία προβαίνει κάθε χρηματιστηριακή εταιρεία για τα προϊόντα που διαπραγματεύεται, παρατηρούμε τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία. 

Η τιμή του μεριδίου του GREK ETF βρίσκεται σήμερα στα $40,30 με ημερομηνία κλεισίματος την 9/2/2024. Η τιμή του GREK ETF κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων κυμάνθηκε από τα $28,75 έως τα $40,41. 

Το σύνολο του ενεργητικού του Αμοιβαίου Κεφαλαίου του Global X MSCI Greece ETF ανέρχεται μόλις στα $181,7 εκατ. Έχει δηλαδή ένα πολύ μικρό μέγεθος. Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Διότι μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να παρουσιάζει ενδιαφέρουσες αποδόσεις. Από την ημέρα της ίδρυσης του στις 12/07/2021 το GREK ETF έχει συνολική απόδοση της τάξης του +0,8%. Με βάση τα κλεισίματα της 31/01/2024 το GREK ETF παρουσιάζει 10ετή αρνητική απόδοση της τάξης του -3,8%, 5ετή απόδοση +15,2%, ετήσια απόδοση +42,7%, εξάμηνη +1,7%, τρίμηνη +18,1% και μηνιαία της τάξης του +5,2%. 

Όσον αφορά την αξιολόγηση της Morning Star, που μελετά και βαθμολογεί παγκοσμίως όλα τα αμοιβαία κεφάλαια, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει σχετικό διαθέσιμο ιστορικό. Γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού όλοι οι επενδυτές αναζητούν ιστορικά δεδομένα όταν αποφασίζουν για τις επενδύσεις τους. 

Ωστόσο στο τμήμα του Market Edge Second Opinion της Charles Schwab στο οποίο εμφανίζεται η τρέχουσα τάση του GREK ETF, με βάση τα δεδομένα της 20/11/2023, η σύσταση για το συγκεκριμένο ETF είναι «buy», είναι «long» και είναι «strong».

(Κάντε κλικ πάνω στην παρακάτω εικόνα για τη μεγεθύνετε)

Γιατί όμως οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για το Χρηματιστήριο Αθηνών; Μπορεί οι επενδυτές από την Οκλαχόμα, το Μαϊάμι, ή το Κολοράντο να ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για τις προοπτικές της ΔΕΗ και τη στρατηγική είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank; Όχι. Έχουν διαβάσει όμως στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των περιοδικών, στις ιστοσελίδες και στις τηλεοπτικές εκπομπές, για την αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας και έχουν δει αριθμούς και γραφήματα. 

Και τι δείχνουν τα γραφήματα; Ότι σε βάθος 5ετίας το «Global X MSCI Greece ETF» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχει αποδώσει όσο και ο S&P500, όπως βλέπουμε στο ακόλουθο γράφημα. Γιατί λοιπόν να μη δοκιμάσουν το στοίχημα της Ελλάδας;

Τι άλλο δείχνουν τα γραφήματα; Ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων το GREK ETF, έχει υπεραποδώσει του S&P500, που αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς των χρηματιστηρίων. Και ως γνωστόν οι χρηματιστηριακοί επενδυτές ακολουθούν αγεληδόν τα κέρδη.

Και την ίδια στιγμή το GREK ETF υπεραποδίδει συγκρινόμενο με ανάλογα επενδυτικά προϊόντα που έχουν αντίστοιχα γεωγραφικά ή οικονομικά χαρακτηριστικά, όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα.

Όπως συμπεραίνουμε, το GREK ETF ή Global X MSCI Greece ETF, συγκεντρώνει όλα τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από τη μια πλευρά εμφανίζει μια όχι ευχάριστη ιστορική διαδρομή από το 2011, με αρκετά στοιχεία αμφισβήτησης. Και από την άλλη πλευρά, εμφανίζει σήμερα μια ισχυρότατη δυναμική με υψηλές αποδόσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, εφάμιλλες των αποδόσεων του S&P500 και καλύτερες από τις αγορές που διαθέτουν συγγενή γεωγραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Μια ισχυρότατη δυναμική, που αποτυπώνεται με χρηματιστηριακούς όρους όπως “buy”, “long” και “strong”, στο Report Card της Charles Schwab για το GREK ETF.