Επέστρεψαν  οι αγοραστές - Κέρδη 1,10% σε εβδομαδιαία βάση
Χρηματιστήριο Αθηνών

Επέστρεψαν οι αγοραστές - Κέρδη 1,10% σε εβδομαδιαία βάση

Με επιλεκτικές και πάλι τοποθετήσεις το ελληνικό χρηματιστήριο ξεπέρασε ξανά τις 970 μονάδες. Οι αγοραστές ανασυντάχθηκαν μετά τις χθεσινές πιέσεις και με τοποθετήσεις σε βαριά χαρτιά όπως Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo κατάφεραν να επαναφέρουν σε ανοδική τροχιά το Γενικό Δείκτη. Σύμμαχος και η πορεία των ξένων αγορών οι οποίες κινήθηκαν ήπια ανοδικά.

Ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης κατάφερε να βρεθεί σε νέο υψηλό ημέρας και να κλείσει με άνοδο 1,17% και στις 979,06 μονάδες με την αξία των συναλλαγών σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων και στα 74,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως σε προσυμφωνημένες συναλλαγές έγιναν 11,7 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή που ξεχώρισε ήταν αυτή της Ελλάκτωρ. Από τη μία η περιορισμένη διασπορά και από την άλλη οι εκτιμήσεις για βελτίωση των προοπτικών και της κερδοφορίας στον κατασκευαστικό κλάδο ώθησαν τη μετοχή σε επίπεδα που είχε να δει από το 2015 και στα 2,30 ευρώ με άνοδο 12,47%.

Η Μυτιληναίος (+3,64%) επίσης έγραψε νέο ιστορικό υψηλό καθώς συνεχίζονται οι τοποθετήσεις στον τίτλο, αφού και οι αναλυτές πλέον βλέπουν πως η δίκαιη τιμή είναι πάνω από τα 30 ευρώ. Τα διυλιστήρια λόγω των υψηλών περιθωρίων διύλισης είχαν και πάλι ανοδική κίνηση και αυτή τη φορά ξεχώρισαν τα ΕΛΠΕ (+3%) που συγκριτικά θεωρείται ότι έχουν μείνει πίσω.

Η Motor Oil αν και κινήθηκε υψηλότερα φάνηκε πως είχε ακόμα κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που την επηρέασαν με αποτέλεσμα να κλείσει με οριακή άνοδο. Η Jumbo  (+2,66%) με μικρό όγκο κινήθηκε υψηλότερα στηρίζοντας την αγορά. Καλή επίσης για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ενισχύθηκε 2,64% αλλά και την Aegean (+2,96%) που πλέον απέχει ελάχιστα από τα 6 ευρώ.

Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης η Τράπεζα Αττικής (+25,24%) συμπλήρωσε την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έχει ενισχυθεί άνω του 60% στο εν λόγω διάστημα.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα οι συστημικές κινήθηκαν πιο ήπια σήμερα, ενώ συνεχίστηκαν οι θετικές εκθέσεις. Σειρά πήρε η Eurobank Equities η οποία αν και περιμένει μία στάση στην άνοδο, αύξησε τις τιμές στόχους στις τρεις συστημικές που παρακολουθεί διατηρώντας τη σύσταση αγοράς. Η Eurobank είχε άνοδο 1,99%, η Πειραιώς 1,06%, η Εθνική 0,81% και η Alpha Bank 0,52%. Ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 1,15%.

Από τα μικρομεσαία ξεχώρισαν Frigoglass, Foodlink, Κλ.Ναυπάκτου, Sunrise Mezz και ΣΙΔΜΑ. Σχεδόν διπλάσιες οι ανοδικές από τις πτωτικές χωρίς να παρατηρούνται ιδιαίτερες πιέσεις. Με τις μεγαλύτερες απώλειες CPI, Μπήτρος και Παΐρης.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,10%.