Εβδομαδιαία κέρδη 1,77% και στάση για «ανάσες» στις τράπεζες
Χρηματιστήριο Αθηνών

Εβδομαδιαία κέρδη 1,77% και στάση για «ανάσες» στις τράπεζες

Παρά την πτώση των αγορών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να διαφοροποιηθεί και πάλι και να διατηρήσει την καλή και ανοδική του πορεία. Η διαφοροποίηση αποδίδεται στις επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώνονται, αλλά και σε αυτές που κυοφορούνται και φυσικά στους γνωστούς λόγους που όλο το τελευταίο διάστημα οδήγησαν την αγορά σε υπεραπόδοση έναντι των ξένων αγορών.

Τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν εντυπωσιακά καθώς μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 3,4% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, ρίχνοντας και πάλι νερό στο μύλο των ανησυχιών για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Οι αναλυτές περίμεναν 3,6%.

Ο Γενικός Δείκτης κτίζει τη βάση του πλέον πάνω από τις 1.000 μονάδες με τις συναλλαγές να έχουν βελτιωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και την επενδυτική ψυχολογία να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Τα κέρδη είναι σημαντικά από τις μετοχές με αποτέλεσμα τη βελτίωση της δύναμης των χαρτοφυλακίων η οποία συμβάλει και στις εύκολες απορροφήσεις των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ολοκληρώθηκε με άνοδο 0,37% και κλείσιμο για το Γενικό Δείκτη στις 1.033,44 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπέρασε τα 118 εκατ. ευρώ με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές να ανέρχονται στα 28,1 εκατ. ευρώ.

Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,77%. Λόγω του χθεσινού deal Intracom-Κλουκίνας-Λάππας οι μετοχές του κλάδου real estate βρέθηκαν στο επίκεντρο καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως παρά το αυξημένο κόστος επιτοκίων και πρώτων υλών, τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν σημαντικές προοπτικές.

Έτσι η Premia ενισχύθηκε 6,19%, η Dimand 7,06% (έγιναν δύο ακόμα πακέτα στη μετοχή με discount και πιθανότητα τον ίδιο πωλητή), η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε 6,34% (λόγω REDS), η Intracom 5,37%, η Κέκροψ 4,67%, η Κλουκίνας – Λάππας 4,55% και η Τράστορ 2,86%.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εκτός την Ελλάκτωρ, ο ΟΠΑΠ ήταν η μετοχή που ξεχώρισε καθώς ενισχύθηκε 4,03% και έκλεισε σε πολυετή υψηλά. Με σημαντική άνοδο επίσης Aegean (3,82%) λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης τον Ιανουάριο, η Jumbo 1,88% και η Autohellas 1,75%. Καλή άνοδο για Motor Oil, Σαράντη και Βιοχάλκο. Από την άλλη οι τράπεζες έκαναν την απαραίτητη στάση για… ανάσες με την Εθνική να υποχωρεί 2,56%, την Alpha Bank 0,40% την Πειραιώς 0,86% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Eurobank. Η Αττικής είχε άνοδο 30%.

Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε 0,88%. Με απώλειες 2,13% έκλεισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 0,94% η Lamda. Από τα μικρομεσαία ξεχώρισε για την πτώση της η Attica Group (-10,23%) μετά την είσοδο γνωστού εφοπλιστή στο μετοχικό κεφάλαιο της MIG και τις φήμες ότι θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία πώλησης της Attica. Η BIΣ έχασε 0,71% και η ΑΝΕΚ 2,73%.