Υπό πλήρη έλεγχο όλα τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς στην Κεφαλονιά

Υπό πλήρη έλεγχο όλα τα πύρινα μέτωπα της φωτιάς στην Κεφαλονιά

Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκονται όλα τα πύρινα μέτωπα, τα οποία από χθες το μεσημέρι έκαιγαν δασική έκταση στη νότια πλευρά της Κεφαλονιάς.

Αργά χθες το βράδυ ήταν ενεργά επτά πύρινα μέτωπα και συνολικά επιχειρούσαν 106 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 27 οχήματα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ισχυρές εναέριες δυνάμεις, έδωσαν πολύτιμη βοήθεια στις επίγειες.

Λόγω της επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς εκκενώθηκαν οι περιοχές Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα, Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι, με τους κατοίκους νωρίς το πρωί να επιστρέφουν στις οικίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνες έχουν γίνει στάχτη, ενώ μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής καθώς μέσα στα δάση υπήρχαν στάβλοι με ζώα, που δυστυχώς δεν κατάφεραν να σωθούν.

Τέλος, στα σημεία παραμένουν πυροσβέστες για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Ένας βοσκός ευθύνεται για την πυρκαγιά

Όλες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες ανέφερε το Σάββατο μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα. Όπως είπε σε ό,τι αφορά τα πτητικά μέσα πως «ειδοποίησαν ότι τα πρώτα μέσα που ξεκίνησαν είχαν κάποια βλάβη, ελπίζουμε έως το βράδυ να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να κάνουν αυτό που όλοι ελπίζουμε».

«Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν βοσκό. Είναι τραγικά πράγματα αυτά να συμβαίνουν σήμερα», είπε η Ρόδη Κράτσα ξεκαθαρίζοντας μέχρι τότε δεν υπήρχε επίσημη επιβεβαίωση από την Πυροσβεστική.

Η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου για απομάκρυνση των κατοίκων στην περιοχή Καπανδρίτι

Λόγω της επικίνδυνης πυρκαγιάς αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους χτες η οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι. Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργοστολίου χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας» ενώ για την εκκένωση του χωριού δήλωσε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Φωτογραφία από ekefalonia.gr

Συγκεκριμένα, η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου για την εκκένωση της περιοχής αναφέρει τα εξής:

«Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις του άρθρου 58 και την παρ.1 του άρθρου 282, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 3013/02 «Περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ102, Α΄)

Την αριθ. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 B' / 10-04-2003) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα: Έγκριση του από 7-4-03 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Το αριθ. 3515/28-6-2013 3η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

Φωτογραφία από inkefalonia.gr

Το αριθ 2934/06-05-2015 (ΑΔΑ:6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα: "Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών".

Το Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Αργοστολίου όπως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί και ισχύει.

Την προφορική εισήγηση του Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Έργου κ. Ψαρρού Κωνσταντίνου για την ανάγκη υλοποίησης της Ο.Α.Π., στην περιοχή Καπανδρίτι

Αποφασίζουμε την οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος»