Υπ. Παιδείας για Τσίπρα: «Έταζε λαγούς με πετραχήλια» για τις εισαγωγές στα ΑΕΙ

Υπ. Παιδείας για Τσίπρα: «Έταζε λαγούς με πετραχήλια» για τις εισαγωγές στα ΑΕΙ

«Είναι πολύ εύκολο για τους πολιτικούς να δίνουν φρούδες ελπίδες, αδιαφορώντας για τη μετέπειτα πορεία των νέων», απαντάει το υπουργείο Παιδείας στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι συνέπειες της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ είναι το 40% των φοιτητών να μην αποφοιτά ποτέ, υπογραμμίζει και αναφέρει ότι 1 στους 4 σπουδαστές ΙΕΚ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, στρέφονται στα ΙΕΚ μη βρίσκοντας δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο. 

Απαντώντας στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο «για αποκλεισμό μαθητών από το όνειρο του Πανεπιστημίου» και «ντίλερ υπέρ των συμφερόντων των κολλεγίων» το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα εξής δυο πράγματα:

Εισαγωγή στα ΑΕΙ

Επέτρεψε την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με 0,6, 1, 2, 3, 4 στα 20, αδιαφορώντας για το αν αυτοί οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν ποτέ.

Θέσπισε εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς καν εξετάσεις -«πράσινα τμήματα»-, χωρίς οι υποψήφιοι να πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. «Γιατί; Για να τάξει λαγούς με πετραχήλια», υπογραμμίζει.

«Είναι πολύ εύκολο για τους πολιτικούς να δίνουν φρούδες ελπίδες, αδιαφορώντας για τη μετέπειτα πορεία των νέων. Τους αφήνουν να δουλεύουν μια ζωή με απολυτήριο λυκείου», τονίζει το υπουργείο επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 1 στους 4 σπουδαστές ΙΕΚ είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, στρέφονται στα ΙΕΚ μη βρίσκοντας δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο.

ΑΕΙ

Επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 νέα πανεπιστημιακά τμήματα, μερικά εκ των οποίων ως βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για να ικανοποιήσει βουλευτές του.

Πολλαπλασίασαν τμήματα χωρίς να τους νοιάζει τίποτα - τα τμήματα μηχανικών από 47 τα έκαναν 71, τις γεωπονικές από 3 τις έκαναν 10. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης σε κάποια από τα τμήματα είναι 3 στους 100 κατ’ έτος, αναφέρει και προσθέτει

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο να έχουμε εισαχθέντες - μας νοιάζει να έχουμε και αποφοίτους, μας νοιάζει οι νέοι μας να έχουν επιλογές, μας νοιάζει το Πανεπιστήμιο να ανοίγει δρόμους ζωής, όχι να τους εγκλωβίζει».

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπουμε τώρα, συνεχίζει, παραθέτοντας τα στοιχεία της ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ που δημοσιεύθηκαν προ ημερών, βάσει των οποίων το 40% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ - ποσοστό μάλιστα που αυξήθηκε από το 30% που ίσχυε προηγουμένως.

Για πρώτη φορά από φέτος, τα παιδιά που ήταν υποψήφια στις πανελλαδικές, όταν μπουν για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους, θα έχουν δύο επιλογές: το μηχανογραφικό για εισαγωγή σε ΑΕΙ και το παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ, με σύγχρονες, περιζήτητες ειδικότητες όπως web designers, web developers, τεχνικοί τουριστικών καταλυμάτων.

Για την επιστολή του υποψηφίου Αρχιτεκτονικής

Κάνοντας αναφορά στην επιστολή υποψηφίου για την Αρχιτεκτονική το υπουργείο σημειώνει ότι βαθμολογήθηκε με 13.6/20 στο σχέδιο και σύμφωνα με το ΕΒΕ μπαίνουν συντελεστές από τα ίδια τα ΑΕΙ – κυμαίνεται μεταξύ 0,8-1,2 και 0,7-1,1 για τα ειδικά μαθήματα

Μία σημαντική παράμετρος: για πρώτη φορά δώσαμε λόγο στα ΑΕΙ -ένα αίτημα ετών-, να επιλέξουν το συντελεστή βαρύτητας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Και κάποιες Αρχιτεκτονικές επέλεξαν χαμηλό συντελεστή και άλλες υψηλό, τονίζεται.

Τι είπε η Νίκη Κεραμέως 

Εν συνεχεία παραθέτει τις απαντήσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, στις αναφορές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί  «ντίλερ υπέρ των συμφερόντων των κολλεγίων»- λέγοντας πως «αυτά για τους αποφοίτους των οποίων για πρώτη φορά εσείς φροντίσατε με Υπουργικές Αποφάσεις Φίλη και Γαβρόγλου να μπουν στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα».

«Και καλώς κάνατε, γιατί ήταν ενωσιακή υποχρέωση της χώρας. Όμως δεν έχετε το θάρρος να το παραδεχτείτε, και το αποσύρατε λίγο πριν τις εκλογές. Αυτή είναι η υποκρισία σας», δήλωσε η υπουργός.

Αναφερόμενη στο επιχείρημα ότι «θα μείνουν έξω από τα ΑΕΙ 30-40.000 παραπάνω από πέρυσι» σημείωσε πως η πραγματικότητα είναι ότι ήταν 9.000 παραπάνω από πέρυσι, που δεν πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Κλείνοντας, παρέθεσε μία εικόνα:

1) Από τη μία η χθεσινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητάει την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και

2) από την άλλη, έρευνα που δημοσιεύθηκε προχθές, που δείχνει αφενός αποδοχή της ΕΒΕ στην κοινωνία σε ποσοστό άνω του 70% αλλά επίσης δείχνει τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ΕΒΕ σε ποσοστό άνω του 55%»

Και κατέληξε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα: το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία, ακόμη και με τη δική του εκλογική βάση».