Ξεμπλοκάρουν έως και 40.000 συντάξεις παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης

Ξεμπλοκάρουν έως και 40.000 συντάξεις παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης

Αναλυτικές πληροφορίες για το «ξεπάγωμα» των 35.000  40.000 συντάξεων παράλληλης για διαδοχικής ασφάλισης έδωσε στην ΕΡΤ  ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ, Νίκος Καλάκος. Όπως εξήγησε, στο τέλος Ιουλίου θα λάβουν σύνταξη 5.000 ασφαλισμένοι που έχουν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ). Η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των συνταξιοδοτικών πράξεων για πιθανά λάθη, με ελέγχους τόσο από την τακτική υπηρεσία, όσο και έλεγχο χρόνου που συμπεριλήφθηκε με την διαδοχή, για το εάν είναι σωστός.

Έλεγχος πρέπει ακόμα να γίνεται και για το αν εάν έχει ληφθεί υπόψιν αίτηση για αναγνώριση χρόνου (στρατιωτική θητεία, σπουδές κλπ), αλλά και για τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Αλέξανδρος Γκούμας εξήγησε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, επισημαίνοντας ότι αναλυτική ενημέρωση παρέχεται μέσω του MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα όπως είπε, οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις δεν θα εμποδίζουν την επιστροφή χρημάτων από την εφορία, ούτε την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Αναφέρθηκε επίσης και στο ότι από το 2023 καταργούνται σταδιακά τα τεκμήρια. Στόχος, είναι το 2023 (για εισοδήματα του 2022) τα τεκμήρια να υπολογίζονται στο 50% και το 2024 (για εισοδήματα του 2023) να καταργηθούν.