Ξεκινά η πανελλήνια εκστρατεία για την αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας

Ξεκινά η πανελλήνια εκστρατεία για την αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να εξακολουθεί να μας προβληματίζει αλλά η αληθινή πανδημία που ήταν, είναι και θα είναι εδώ με τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία αφορά την παχυσαρκία. Στην Ελλάδα, είμαστε πλέον σταθερά πρωταθλητές Ευρώπης στην παιδική και την εφηβική παχυσαρκία και αυτό το «πρωτάθλημα» δεν το επιθυμούμε πότε.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά, όπως εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής και παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ  Ευαγγελία Χαρμανδάρη. Το 20% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα ενώ στις σχολικές ηλικίες το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 40%.

Επιπλέον, η παχυσαρκία είναι ένα πολύ μεγάλο «αγκάθι» για τις δαπάνες υγείας καθώς η ίδια μαζί με τα σχετιζόμενα νοσήματα της κοστίζει στον προϋπολογισμό της χώρας 5 έως 6 δισεκατομμύρια € ετησίως, καθώς αποτελεί αιτία μεγάλης νοσηρότητας και θνητότητας.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk Hellas και τη στήριξη του υπουργείου Υγείας ξεκινούν την πανελλήνια εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης για την παιδική και την εφηβική παχυσαρκία με τίτλο #PameNaXasoume, που υλοποιείται με πρεσβευτές  διεθνείς  καλαθοσφαιριστές όπως είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Νίκος Ζήσης και η Εβίνα Μάλτση.

Σε ένα εμπνευσμένο τηλεοπτικό σποτ, οι παίκτες  της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ μας θυμίζουν ότι αυτήν την κούπα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος παχυσαρκίας δεν τη θέλουμε και ήρθε η ώρα να τη χάσουμε. Η  εκστρατεία έχει δύο κοινά- αποδεκτές, πρώτα απ’ όλα τα ίδια τα παιδιά που χρειάζονται πρότυπα και μηνύματα στη δική τους γλώσσα και δευτερευόντως τους γονείς και φροντιστές των παιδιών.

Η εκστρατεία επίσης θα συνεργαστεί με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και όλους τους αθλητικούς συλλόγους της χώρας οι οποίοι θα αγκαλιάσουν  το ιδιαίτερο παιχνίδι που λέγεται rebasketball κατά το οποίο τα παιδιά θα σουτάρουν και οι πόντοι θα μειώνουν το σκορ αντί να το αυξάνουν ώστε να επιστρέψει το σκορ στα επίπεδα του φυσιολογικού βάρους, όπως ενημερώνουν ο Ευάγγελος Λιόλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και η Μαίρη Καραγεώργου διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas.

Η παχυσαρκία είναι μία παγκόσμια πανδημία η οποία μάλιστα είναι και πολύ μεγαλύτερη από την πανδημία του διαβήτη και περισσότερο διαχρονική από την πανδημία του κορονοϊού. Όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas Ολύμπιος Παπαδημητρίου, διεθνώς 640 εκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και απ’ αυτούς τουλάχιστον 120 εκατομμύρια είναι παιδιά και έφηβοι. Αν στον αριθμό συμπεριλάβουμε και τα άτομα που βρίσκονται στον προθάλαμο της παχυσαρκίας τότε περισσότερα από 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι έχουν πρόβλημα με  περιττά κιλά. Τα παιδιά αυτά έχουν 80%  πιθανότητες να παραμείνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε όλη τους τη ζωή γεγονός που τα φέρνει αντιμέτωπα πολύ νωρίτερα με σοβαρά χρονία νοσήματα.